Annonse

Filminfo og video

Thelma & Louise

Thelma (Geena Davis) er en godtroende hjemmeværende husmor som er gift med en sterkt kontrollerende mann. Louise (Susan Sarandon) er singel og jobber som servitør. Hun fremstår som en sterk person, men mørkest vann dypest grunn. Damene legger av sted i Louises Thunderbird, de skal på et par dagers fisketur i fjellet, men som skal vise seg bli et lite mareritt fremfor ønsket idyll. Hendelsene som damene opplever på turen tar dem fra å være lette ofre for hverdagen til å bli heltinner mot ukjente mål.

Filmen er fra 1991 og den gjorde stor suksess da den kom. En damenes roadtrip-movie med kvinner i hovedrollen. Akkurat hva mange damer ønsket seg. Filmen ble nominert til hele 6 Oscar hvor Davis og Sarandons hovedroller var to av dem. Filmen vant kun én statuett, det var for beste originale manus.

Vi treffer en kjekk Michael Madsen i rollen som Louises venn, han som står henne bi uansett. Som en ivrig innsiktsfull politietterforsker som forsøker å lete opp damene, ser vi Harvey Keitel. En ung og kjekk Brad Pitt treffer vi også her, i rollen som raner som er prøveløslatt. Dette var den første betydelige rollen i en Hollywoodfilm som Brad Pitt hadde.

Da filmen kom syntes jeg den var helt ok. Ikke noe mer enn det. Det var jo en fordel med kjekke menn, og selvsagt gjorde damene et godt arbeide. De spiller overbevisende og Davis er passe keitete og naiv som Thelma, og Sarandon har vel sjelden gjort dårlige roller, og gjorde det heller ikke her. Men altså, filmen var helt ok da. Jeg skjønte ikke helt det store fuzzet rundt den. Visst var den bra, men så bra var den da vitterligen ikke i mine øyne. Så, jeg var spent da, når jeg nå skulle se den igjen, så mange år etter. Hva ville jeg synes om den nå?

Vel, den var litt bedre enn ok. Jeg satte nok mer pris på filmen nå enn jeg gjorde tilbake på tidlig 90-tallet. Det var mye mer fengende å se den, lettere å forholde seg til diverse som skjedde (uten at det er selvopplevd) og skuespillerprestasjonene imponerte meg mer i dag enn da. Jeg koste meg med filmen, og vet at den kommer nok til å bli spilt på jentekveld her i heimen. Det blir en chick-flick med god action og ikke all romantikken som man ofte har i damefilmer. Jeg tror nok menn og kan sette pris på denne filmen, for den engasjerer og underholder. Så har du ikke sett den enda, bør du vurdere det.

Av ekstramateriale finner vi bl.annet kommentarer fra Ridley Scott som har regissert filmen, det er kommentarer av Callie Khouri (som har skrevet historien), Sarandon og Davis. Deleted & Extended Scenes og extended ending.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse