Annonse

Filminfo og video

Jrgen + Anne = Sant

Man skal ikke alltid tro på de voksne, i alle fall ikke når de sier man ikke kan bli ordentlig forelsket når man bare er 10 år. For det kan man nemlig!

Anne Lunde er 10 år. Forelskelse har hun ikke brydd seg noe om, det er noe som tilhører de voksne det, og et par andre i klassen. Sånn tenker hun, helt til hun treffer Jørgen Rugde. Den nye gutten i klassen. Og når man er forelsket, da gjør man mye rart, også ting man kanskje ikke burde gjøre. Og Anne er intet unntak.

Oh som jeg har gledet meg til å se denne filmen. Helt siden jeg fikk høre de planla å lage film av Vigdis Hjorth sin bok med samme navn. Jeg fikk boka i gave da jeg var 12 år og forelsket meg i den. Den ble godt lest, lurer på hvor den ble av? Uansett, jeg elsket den livlige Anne med fantasien hun hele tiden spinner om storebroren Oles historie om Helga som var ulykkelig forelsket, som ble drept av faren og som ble murt inne i veggen på huset. I det huset som Jørgen og familien hans hadde flyttet inn i. I tillegg lurte jeg masse på hvordan kake Pavlova var, for Jørgens lillesøster heter Pavlova, og det er jo en kake. Men moren til Jørgen forteller Anne at Pavlovakaken er oppkalt etter en russisk balettdanserinne med samme navn. Frem til dags dato har jeg faktisk ikke smakt pavlovakake.

[bilde]2011/32/7182[/bilde]

Nu vel, tilbake til filmen som jeg har vært så spent på i lang lang tid. Ville jeg bli skuffet? Ville jeg fokusere for mye på at "sånn var det ikke i boka" osv? Vel, svaret fikk jeg i dag. Det er et par ting som ikke er tatt med i filmen, men det er så lite at man ikke legger merke til det før filmen er over og man setter seg ned og tenker gjennom den, f.eks litt annerledes fremstilling av Helga og slikt, but who cares?

[bilde]2011/32/7183[/bilde]

Karakterene var herlige og jeg synes regissør Anne Sewitsky har gjort en stråelnde jobb. Må ikke glemme manusforfatter Kamilla Krogsveen heller, som har klart å få manus utrolig bra etter boka. Jeg er sikker på at de som opplevde forelskelse da de var 10 år godt husker hvordan det var, gleder og skuffelser, og at man jorde masse teit, som forelskede mennesker fort gjør. Og skuespillerene da, så sjarmerende og herlige. Selv om noen dialoger virker lite spontane, så gjør det ingen ting, for mimikken og hvordan de passer så godt inn i rollene lar slikt passere. I tillegg til at de passer så godt til de karakterene de spiller, viser spesielt Maria Annette Tanderø Berglyd som Anne og Aurora Bach Rodal som Beate et veldig godt samspill. Skal jeg trekke noe her, så er det at jeg forestilte meg alltid Jørgen annerledes enn hvordan han fremstilles i filmen av Otto Garli. Kanskje litt "tøffere"? Ellen (Vilde Fredriksen Verlo) er som jeg forestilte meg henne, og ansiktsuttrykket hennes i en scene er ubetalelig.

[bilde]2011/32/7184[/bilde]

Dette er en så sjarmerende film at så og si alle burde se den.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse