Annonse

Filminfo og video

Spurvene

Spurvene

Karakter

5 
I denne russiske filmen regissert av Aleksei Fedorchenko tas vi med til en kultur som er både kjent og fremmed for oss, nemlig merjanerkulturen. Merjanerne er et finsk-ugrisk folk som bosatte seg vest i Russland for flere hundre år siden. Kulturen har siden blitt påvirket av slaver og russere, samtidig som også de merjanske tradisjonene er høyst levende.

Merjanerne har ingen guder men tror på kjærligheten og vann. Idag sies det at denne kulturen ar gått inn i slavisk og russisk kultur. Men det finnes også de som tror at kulturen fremdeles eksisterer i Russland og at Merjanerene kjenner hverandre igjen fordi de kommuniserer på en måte ingen andre forstår. Dette er bakgrunnen for romanen spurvene, skrevet av Aist Sergeyev, som filmen er basert på.

Den litt eldre herremannen Miron har nettopp mistet sin kone Tanya. For å ære henne slik som kulturen sier,tar han med seg sin beste kompis og ansatt på papirfabrikken hans, Aist, på en kjøretur. Bak i bilen ligger Tanya og på fanget til Aist står det to spurver i bur. På turen blir vi bedre kjent med historiene til disse to mennene og deres tidligere møter med døden. De finner også ut at Miron ikke er den eneste som har elsket Tanya.


Miron og Aist, sistnevnte med spurvene sine på fanget. Hunden? Den lot han bli igjen hjemme.

Det er ca 1 år siden jeg så denne filmen og jeg husker den godt enda, den naturalistiske stilen gjorde inntrykk. Bildekomposisjonen i filmen er generelt sett godt gjennomtenkte og enkle. Skuespillerprestasjonene er også veldig bra, spesielt med tanke på at dette er en film med få karakterer og de må virkelig utlevere seg selv. Både på den ene og den andre måten. Det er normale, jordnære folk som er fascinerende i sin enkelhet. Relasjonen mellom de to herrene er også ganske vakker å skue innimellom. De opptrer med en varm gjensidig respekt for hverandre og hverandres følelser.

En ting som desverre må trekkes frem her er sensuren som er på 7 år. Denne filmen ville jeg aldri vist til noen under hvertfall 15 år. Temaet er for voksent og barn skal få lov til å være naive og uskyldige så lenge de kan det. De skal ikke behøve å sitte å se på kjønnsorganer og fletting av kjønnshår(Uansett hvor beskrivende dette er for ritualene i denne kulturen), sexscener eller mye nakenhet. Skal man ta med seg barn på kino, så tar man dem med på underholdende filmer med Ole Brum eller Langbein, ikke to triste gamle gubber som kjører tur med et lik i baksetet for å brenne liket og spre asken ved en elv. Noen ganger skjønner jeg bare ikke sensuren i dette landet. Sover medietilsynet seg gjennom visningene eller er det bare jeg som er gammeldags?ANMERKNING:Anmeldelsen ligger også ute på uriks.no. Her har jeg fått svar fra Annette Heyerdahl, filmkonsulent i Mediatilsynet. Tillater meg å gjengi dette her:

ALDERSGRENSER PÅ KINO – FORSKJELL PÅ EGNETHET OG SKADELIGHET

Aldersgrensen på kino sier ikke nødvendigvis noe om egnethet. Det er hvorvidt en film kan ha skadelig påvirkning på barn og unge, som er utgangspunktet for aldersgrensene på kinofilm. Da Medietilsynet vurderte filmen Spurvene var det scenen der liket ble brent som gjorde at vi ga filmen 7-årsgrense, og vi begrunnet vedtaket slik:
Filmen skildrer et rituale for en avdød. Denne scenen antas å kunne virke skremmende på de yngste, og filmen får derfor 7-årsgrense.

Spurvene henvender seg ikke til barn, og egner seg ikke for barn. Derfor ble den registrert med egnethet: Voksen. Men selv om den er uegnet for barn, kan vi ikke se at den er skadelig for barn over 7 år.

Annette Heyerdahl
rådgiver/filmsakkyndig i Medietilsynet

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse