Annonse

Filminfo og video

Never Let Me Go

Never let me go

Karakter

4 
På den britiske kostskolen Hailsham vokser det opp en spesiell gruppe barn. De har ingen frihet og ingen fremtid. Deres liv er laget for en ting: gi liv til andre som lider av alvorlige sykdommer. Etterhvert som de vokser opp skal de donere de deler av kroppen som kan brukes til transplantasjoner.

Vi møter Kathy(Carey Mulligan), Tommy(Andrew Garfield) og Ruth som spilles av Keira Knightly. Vi ser dem i fasen hvor de går fra å være barn til å bli voksne, eller donorer. De oppdager sine biologiske behov, er opptatt av sine biologiske opphav, og de er nysgjerrige på livet selv om de er godt informert om hvorfor de er på jorden i det hele tatt.


Dette er fra en av de veldig beskrivende scenene i filmen, hvor man blir klar over at disse ikke passer inn i den virkelige verden.

Never let me go er basert på boka med samme navn av Kazuo Ishiguro og både bok og film har høstet stor annerkjennelse verden over. Alex Garland har ført filmen fra bokformat til lerret og har gjort en god jobb med å overføre ord til bilder. De som husker filmen The Beach husker nok også at Garland hadde en finger med i spillet der også.

Regissør Mark Romanek har tidligere oppnådd stor suksess med one Hour Photo med Robin Williams hvor han som her, viser en god forståelse for komplekse tema og vanskelige menneskeskjebner. Det hjelper selvsagt at han har fått mye godt talent på skuespillerfronten. Det var forfriskende å se Keira Knightley i en rolle som krevde litt igjen. Carey Mulligan tilfører karakteren Kathy en flott ro og styrke som virkelig understreker de etiske dilemmaene så vel som de følelsesmessige dilemmaene i filmen. Andrew Garfield ble for alvor kjent etter sin rolle i The Social Network men det er ikke til å stikke under en stol at han har flere strenger å spille på.

Dette er absolutt en gripende fortelling som får deg til å stille spørsmål rundt menneskets egentlige verdi.  Er det etisk riktig å ale opp mennesker til et liv de ikke får leve ordentlig og deres følelser ikke teller? Er det etisk riktig å ta et menneskeliv for å redde et annet? Det er ikke tvil om at historien her er den absolutte styrken i filmen. Støttet opp med  gode skuespillerprestasjoner og god regi er det allikevel litt igjen til de når mål. Man kunne gått dypere ned i de moralske spørsmålene, dypere ned i de vanskelige følelsene som oppstår hos de forskjellige. Den realistiske stilen gjør historien mer håndgripelig, men kunne vært interessant å sett en mer moderne vri på filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse