Annonse

Filminfo og video

Hodejegerne

Hodejegerne

Karakter

5 
Nei, man trenger ikke være psykolog for å skjønne at det må kompenseres når man er  en 1.68 høy mann.  Men Roger Brown har klart brasene han, hvertfall så langt. Han har et flott hus han ikke liker, som kostet 30 millioner. Han har en vakker kone som han elsker, men  ikke nok til å sette til side sin frykt for at hans dårlige gener skal spre seg og gi henne et barn. Ikke minst har han drømmejobben: som headhunter i et av Norges beste bemanningsbyråer.

Men han er bare en mann. Han er noe utfordret på høydefronten, og lommeboka skriker stadig etter påfyll ,men han vet å sno seg rundt i de rikes hjem og loppe dem for de vakreste kunstgjenstander. Dermed klarer han å holde fasaden relativt godt på tross av konas kroniske utroskap, eller rettere sagt hans kroniske mindreverdighetskompleks og paranoia for dette.


Dansken Nikolaj Coster-Waldau ute på jakt med bikkja, hvertfall i filmen.

Så går alt til helvete. Han møter den tidligere elitesoldaten og foretningsmannen Claes Greve som er hans rake motsetning: høy, mørk og renskåren i ansiktet. Han er den perfekte kandidaten til en lederposisjon i firmaet Pathfinder. Desverre er han lite kompatibel med Rogers paranoia for at kona skal være utro. Det hele utvikler seg til en katt og mus lek som virkelig holder deg på plass i kinosetet. Men det mest positive er at filmen ikke er gitt ut som smellovision. Roger befinner seg faktisk til nakken i skitt på mer enn en måte.

Jo Nesbø sin roman om Roger Brown har virkelig fått en flott overgang fra bok til lerret.  Aksel Henie leverer en høyst troverdig tolkning av karakteren og klarer på et bemerkelsesverdig vis å få frem  både sårbarheten og styrkene til Roger.

I motsetning til den kinoaktuelle helten Captain America så forandrer ikke hele kroppen til Roger seg, men han viser allikevel en stayingpower som imponerer. Spesielt med tanke på at filmen er et levende bilde på Survival of the fittest. Roger er ikke den man skulle tro at hadde mest stayingpower, styrke og kreativitet til å komme seg ut av vanskelige situasjoner.


Roger har innsett at alt har virkelig gått til helvete.

Regissør Morten Tyldum har tidligere jobbet med filmer som Buddy, Folk flest bor i kina og ikke minst Varg Veum- Falne engler. Enhver fargetone som kan gi et fnugg av varme i bilde er nærmest klinisk rensket bort og igjen er en scenografi preget av blågrønne toner og ikke minst regn. En flott ramme for den desperate og følelsesladde historien som utspiller seg på lerretet.

Filmen er jo selvsagt full av klisjescener, men du tilgir det fordi den allikevel klarer å engasjere deg.  Karakterene er godt sammensatt og utfyller hverandre og historien på en utmerket måte. Jeg skal innrømme at jeg ikke hadde de store forventningene til filmen, men den innfridde og er nok absolutt en av de store norske filmene denne høsten, gudene skal vite det kommer nok av dem.Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse