Annonse

Filminfo og video

Black Swan

Black Swan

Karakter

6 
Nina lever og ånder for ballett, noe som har sørget for at hun har fått en god posisjon i New York Balletkompaniet. Hennes mors karriere tok slutt da hun fikk Nina og hun bruker derfor all sin tid på Nina og hennes karriere. Det er ingen tvil om at bilde av disse to vil stå langt fremme i leksikonets definisjon på dysfunksjonelt familieforhold. Moren kveler nærmest datteren med å ta vare på alle aspekter av hennes liv.

Hver høst setter ballettkompaniet opp Swan Lake og rollen som den hvite og den sorte svanen er høyt ettertraktet. Etter at Beth MacIntyre som har hatt rollen blir nødt til å trekke seg på grunn av sykdom, må regissøren finne en ny som nå kan spille både den hvite og den sorte svanen. Nina ser på dette som sin store sjanse, men innser fort at hun har en stor konkurent i den nye kollegaen Lily. Vil Nina klare å finne balansen mellom det uskyldsrene hvite og den forførende sorte svanen?

Darren Aronofsky er en regissør som virkelig mestrer å gi følelser lyd og bilde på en fantastisk måte. Denne filmen er akkurat som The Wrestler og Requiem for a dream, en reise inn i menneskets forvirrende sinn. Kontrasten mellom balletten hvor perfeksjon står i høysetet og menneskets sårbare psykiske helse er utrolig godt komponert.

Dette er en av de filmene hvor ingenting er tilfeldig, hvor hver en scene har sin plass, hver rekvisitt har sin mening og kostymene gir karakterene rette sjel. Det er kun en ting å utsette på filmen og det er en scene på slutten. Her skal Nina gjøre seg klar og skifte fra hvit til sort svane, en prosess som tar tid, men her skal det visstnok ikke ta mer enn 5 min å legge sminken og skifte klær samt fikse håret. Det er jo utopisk og for ikke å snakke om umulig.


Vincent Cassel og Natalie Portman i et av de intense øyeblikkene i filmen.

Dette er også en av de filmene hvor man blir bevisst på hvor utrolig viktig castingen er for at filmen skal få god kvalitet. Natalie Portman er fantastisk som Nina. Hun gir karakteren en spennende dynamikk samtidig som sårbarheten også er veldig fremtredende. Det er en sterk rolle som krever mye av skuespilleren og Portman gjør det hele med glans. Vincent Cassel er også helt rå i sin rolle som regissøren Thomas Leroy, en kynisk jævel som vet akkurat hvordan han skal få frem det han trenger hos sine ballerinaer, på både ene og andre måten. Mila Kunis som spiller konkurenten Lily blir ofte litt glemt, men hun er også ekstremt god i sin rolle.

Dette er en av de beste filmene som har kommet i år, også på dvd/blu-ray. Foruten kvaliteten på selve filmen så er det utrolig mye spennende ekstramateriale for de som er interesserte i ballet, og produksjonen av selve filmen. Det er fascinerende å se hvordan Aronofsky har tenkt og ikke minst se hvordan Natalie Portman arbeidet under filmingen. Der snakker vi fokus og full tilstedeværelse. Det er ikke uten grunn at hun fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

Dette er uten tvil en film som jeg kommer til å se flere ganger. Både for spenningens skyld og fordi den faktisk er et kunstverk i seg selv. Spesielt interessant blir det å se den igjen etter 14 september, da skal jeg nemlig se New York Balletkompaniet fremføre Swan Lake i New York.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse