Annonse

Filminfo og video

Get Shorty

Forfatteren Elmore Leonard dukker gang på gang opp med filmer som ofte har sterk underholdningsfaktorstore og store navn på plakaten. Leonards bøker er forviklinger, fulle av herlige dialoger og figurer som passer perfekt for etablerte navn som John Travolta, Samuel L. Jackson og Mickey Rourke. I Get Shorty følger vi gangsteren Chili Palmer fra pengeutlåner og ferden over til filmbransjen som produsent. Dette er den perfekte historien for en mann som Elmore Leonard som selv har skrevet en rekke filmmanus i tillegg til et førtitalls bøker. Palmer er en selvsikker og varm gangster som ikke fremstår som hjerterå men fair som en fotballdommer uten korrupsjonens skrupler under neglene. Yrket er ikke et spill der det handler om å skade folk men for å tjene penger, som forretningsfolk. Historien er typisk for Leonards bøker og fester enkle men gode linjer sammen til en roman du leser på toget, flyet eller liggende på stranda med parasollen over hodet og en stekende sol på himmelen. Bøkene til Leonard er ikke de dype og filosofiske eller sosialt engasjerte historiene, men de er enkle, morsomme og dyktige underholdende. De leverer nøyaktig det du kan forvente deg av en bløt men smakfull masse.

Filmen på sin side er et godt speilbilde av boka, men har selvsagt kuttet litt i kjøttet for å korte ned på dialoger og scener, noe som gjør at dette ikke fremstår Tarantino-aktig. Det er en betydelig link mellom en Elmore Leonard bok og Quinten Tarantino film, noe som få rutspille seg fritt i Jackie Brown.

Som nevnt er filmer basert på Leonards bøker fulle av kjente navn. I Get Shorty ser du John Travolta, Danny DeVito, Rene Russo, Gene Hackman, Dennis Farina, Delroy Lindo og James Gandolfini. Regissør Barry Sonnenfeld har en flott liste av god underholdning på Cven med filmer som Men in Black, Addams Family og Wild Wild West. Det er filmer som står for lørdagsunderholdning og går igjen på tv kanalene i det uendelige. Det er filmer man gjerne ser flere ganger. Get Shorty er nok ikke en evig klassiker eller På-Liste film, men en av de stødige middelhavsfarerne. Det er litt synd for du ønsker at den skal hevde seg enda bedre og kunne sikkert blitt mer spenstig med det Tarantinopreget som passer så godt til Leonards bøker.

Filmen og boka som følger opp Get Shorty, Be Cool, er nummer 20 i denne serien. Det er tilfeldigheter som fører disse to så langt i fra hverandre og i feil rekkefølge. Begge er den type filmer og bøker som er beskrevet ovenfor, og Elmore Leonard er den typen forfattere som underholder deg med still og enkel bravur. Vil du derimot ha samfunnsengasjement bør du helt klart se etter andre bøker og se andre filmer, men vil du underholdes er dette et stort skritt i riktig retning. Så for å liste opp flere filmer av Leonard, kan vi nevne: KillShot (neste stopp i serien), 3:10 to Yuma, The Big Bounce, Out of Sight og Jackie Brown. Dette er bare noe av det du kan ta tak i hvis Leonard vekker en viss interesse i deg. Mannen er i dag over åtti år gammel, men det gjør ham ikke til en utdatert sjel av hva opplyst intelligens angår. Han holder seg godt, den gamle mannen, rent skrivemessig og det er synd å vite at det er begrenset med tid vi har igjen til å oppleve nye verk av Elmore Leonard.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse