Annonse

Filminfo og video

Kongen av Basty

Marius Holst ble for alvor kjent med sin spillefilm Ti kniver i hjertet som kom ut i 1994. Hans siste film kongen av Bastøy slippes i disse dager på dvd og bluray i Norge.  Filmen har høstet gode kritikker over hele linja og det norske folket ser ut til å ha tatt den til seg. Dette kan selvsagt ha noe med temaet å gjøre men det er også et knippe gode og anerkjente skuespillere på plass. Deriblant den internasjonalt anerkjente Stellan Skarsgård.

Handlingen tar oss tilbake til året 1915 og institusjonen Bastøy skolehjem, et hjem som ble opprettet som følge av loven om behandling av forsømte barn. Øya ble statens eiendom i 1898 og første gutten kom i 1900. Her var fokuset på å forebygge og oppdra, man skulle ikke straffe slik som fokuset ofte var i andre institusjoner på denne tiden. Håpet var at guttene skulle hindres fra å få en kriminell karriere og heller blir gode samfunnsborgere. Desverre var ikke guttene helt enige i måten de ble behandlet på der og ting eskalerte. Dette er basert på virkelige hendelser, noe som gjør den enda sterkere.

Det er ifølge produsent Karin Julsrud også stor internasjonal interesse for filmen. Den er nå solgt til 20 forskjellige land, deriblant England, Frankrike, Tyskland, Canada og USA. Dette er selvsagt positivt for den internasjonale distributøren Les Films du Losange som holder til i Paris, og distributøren Euforia Films her i Norge.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse