Annonse

Filminfo og video

All that Jazz

Nytt blikk på gammel film: All that Jazz

Karakter

4 
Joe Gideon er en stor regissør og koreograf på Broadway. Han har en kone, en elskerinne og en kjæreste. Han røyker som en skorstein og den eneste kvinnen som er immun mot hans skittpreik er hans datter. Vi møter han når han jobber med en stor oppsetning på Broadway. Etterhvert begynner stykket å få et visst selvbiografisk preg og linjene mellom showet og hans liv blir mindre synlige.


Gideon og datteren i en scene som understreker deres forhold.

All that jazz ble laget av Bob Fosse som selv hadde en fot både på Broadway og i Hollywood. Denne filmen er delvis en selvbiografi og den vant blant annet Gullpalmen i Cannes når den kom ut. Bob Fosse er faktisk halvt norsk og halvt irsk, men oppvokst i USA. Han vant ikke mindre en 8 Tony Awards for sin koreografi og en som regissør på scenen. Han vant også en Oscar for filmen Cabaret, samme året som Francis Ford Coppola var nominert for The Godfather.

Dette er faktisk en liten godbit av en film, spesielt om man er interessert i dans og musikaler. Man får et lite innblikk i livet på Broadway, alle intriger og det skitne spillet som miljøet er kjent for. Her ligger man seg til roller, kroppen er en vare og man har ikke eierskap over den så lenge man er i jobb. Da er det kun regissøren som styrer. Når det kommer til dansen er ikke dette det mest imponerende jeg har sett, men koreografien er interessant og den styrker historien som Fosse prøver å fortelle.

I rollen som Gideon finner vi Roy Scheider som absolutt overbeviser som Gideon. Han er mest kjent for sine rolleri Haisommer 1 og 2 og har siden den gang stort sett spilt i B-filmer frem til han døde i 2008. Jessica Lange har rollen som Angelique. Hun hjelper Gideon med å gi han et tilbakeblikk over hans liv samtidig som hun forbereder han på en mulig død. Hun er et flott innslag i filmen og måten hun nærmest forfører han samtidig som hun stiller spørsmål til måten han har levd sitt liv på, er en utrolig flott måte å sørge for en fremdrift i filmen. Samtidig viser dette også dynamikken i karakteren Gideon.

Handlingsmessig er siste delen av filmen den absolutt beste. Før det virker ting litt vilkårlige og gir et relativt rotete bilde av et relativt løssluppent liv. Men så tar filmen seg kraftig opp fra det øyeblikket Gideon ligger på operasjonsbordet og produsentene for teaterstykket gjennomfører en økonomisk obduksjon av stykket. Herfra går det veldig oppover for filmen, selv om det for Gideon ikke går så bra. Filmen avsluttes med noe cheesy musikalnummer som desverre gir det hele et litt ufrivillig komisk preg.


Fra det ufrivillig morsomme musikalnummeret.

Dette er en film fra slutten av 70-tallet, men lyd og bilde er faktisk ikke så verst på DVD-utgaven. Noe kornete til tider, men stort sett greit og klart bilde. Lyssettingen er også brukt aktivt, noe som understreker sammenhengen mellom filmen og arbeidet på musikal for scene. Dvd’en  finnes også med en del ekstramateriale, noe som er litt spesielt siden den er såpass gammel. Filmen varer også i omtrent 2 timer, noe som er sjelden for filmer fra den perioden.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse