Annonse

Filminfo og video

Lvenes Konge

Løvenes Konge er historien om løven Simbas kamp for å finne sin plass i "livets sirkel" og følge i sin fars potespor. På ferden får han hjelp av mange av jungelens dyr. Sammen med bestevenninnen, løveungen Nala, oppdager han verden og alt det rare og spennende den har å by på. Og overalt hvor de ferdes, flakser den trofaste hofftjeneren Zazu over dem. Selv når Scars onde planer settes i verk og alt ser som mørkest ut, møter han venner som hjelper og støtter ham - som det klumsete vortesvinet Pumbaa og den munnrappe lille surikaten Timon.I August 1994 satt jeg i Coulusseum Kino og fikk tårer i øynene av en fantastisk åpningsscene med fantastisk musikk. Siden den gang har Løvenes Konge alltid vært en av mine favoritter blandt Disneys klassikere. Nå, 14 September slippes filmen på Blu-Ray (inneholder også DVD), 7 år etter at den ble sluppet på DVD. I den forbindelse har Disney kommet med en 3D-versjon som 11.9.2011 ble vist på Colusseum Kino i Oslo. Kun én forestilling, og Damien og jeg var så heldige at vi fikk billetter til denne begivenheten. Jeg tror jeg gledet meg mer enn Damien, og har hatt frydfulle grøss bare ved tanken på åpningsscenen i 3D og det i samme sal. Så, hvordan var det?

Vi ankom kinoen ganske tidlig, faktisk en time før det hele skulle starte. Da vi kom holdt de ansatte på å dekorere inngangspartiet for å få det til å ligne en jungel. Det var blomster og lianer over alt, i tillegg til jungellyder. Utenfor var det også dekorert med lianer langs løperen, som forresten var grønn og ikke rød. Vi gikk rundt og tittet, og fant ut vi skulle gå ut og trekke litt frisk luft. Der hadde ansiktsmalerene satt seg godt til rette, klare for ivrige barn som ville males som deres favorittkkarakterer i filmen. Damien ble spurt om han ville bli malt, og det ville han jo. Resultatet ble supert og Damien var kjempe fornøyd.Da klokka var 12 gikk vi inn (på den grønne løperen) og så på alle folkene. Det var ganske mange, men salen var ikke fullstappet. Masse barn og en og annen kjendis var der også med sine barn. Bl.annet dro jeg kjennsel på Stian BarsnesSimonsen, Espen Eckbo og Terje Sporsem.

Barna fikk godtepose fra kinoen, så det ble litt ekstra på alle som hadde favnen full av popcorn, brus, sukkertøy og annet som seg hør og bør når man er på kino. Så var det da å sitte og vente på at filmen skulle starte. Jeg fikk mer og mer sommerfugler i magen jo nærmere klokka ble 13. Inni meg nynna jeg på filmmusikken som de spilte i ventetiden. Men da Cirkle of life ble spillt, da tok jeg meg i å synge høyt. Tidde fort, av hensyn til resten av publikum, men tror ikke jeg var den eneste som nynna litt da.Endelig lukket dørene seg og salen ble mørkere. Det kom fengende jungelrytmer og nedover trappene kom det dansere. Det var dansegruppen Intro som underholdt oss i et par minutter med fengende jungeldans. De var dyktige og publikum klappet med. Derpå ble vi ønsket velkommen til eneste visning av Løvenes Konge i 3D på norske kinoer, og så startet filmen ...Wow! Som for 17 år siden fikk jeg tårer i øynene av denne fantastiske åpningsscenen. Denne gangen ble den enda mer effektfull fordi den var i 3D, i tillegg til at lyden var forbedret. Dette er etter min mening helt klart den beste åpningsscenen i Disneys historie. Så kraftfull og så fantastisk. Hvordan stemningen bygges opp og bang, så blir det mørkt før filmens tittel troner over lerrettet i store røde bokstaver. Og så ser man vidunderlige Simba som hopper over sovende løver for å vekke sin far.Filmen er like super nå som den alltid har vært, og enkelte ting ble helt klart mer effektfullt med 3D effektee, men man merker at filmen aldri var ment for 3D i starten. Det blir tidvis noe uklart i de scener hvor det går fort, mens i andre scener fungerer det meget bra, f.eks scenen med gnuene og der hvor Simba følger etter Rafiki gjennom kjerr og kratt.¨I tillegg er de norske stemmene veldig passende til karakterene, selv om de ikke når opp til orginalstemmene hvor man treffer James Earl Jones, Matthew Broderick og Jeremy Irons for å nevne noen, men Eirik Espolin Johnson og Håvard Bakke (hhv unge og voksne Simba) gjør helt klart en god jobb. Det samme kan sies om Oddfjord Tennfjord som Mufasa og Even Stormoen som Scar. I tillegg er  musikken fantastisk, og bak denne står Hans Zimmer, Tim Rice og Elton John. Filmmusikken og 3 av sangene (Can you feel the love tonight, Circle of life og Hakuna matata) ble nominert til Oscar, og både filmmusikken og Can you feel the love tonight vant Oscarstatuetten.

Det er masse gode kommentarer i filmen. Spesielt kommer disse fra Timmon og Pumba, men også de tre hyenene kommer med noen gode strofer. Så man får en god blanding av humor, spenning og alvor - alt godt flettet sammen.At applausen brøt løs etter filmen kom ikke som noen overraskelse. Jeg tror alle hadde hatt en fantastisk opplevelse, og selv om jeg har sett filmen mange ganger var dette stort. Damien mog jeg var veldig enige da vi gikk ut fra kinosalen: Dette var bra!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse