Annonse

Filminfo og video

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany’s

Karakter

5 
Holly Golightly er en ung frøken som har flyttet til New York hvor hun bor i det man kan kalle et høl av en leilighet. Hun drømmer stadig om et bedre liv og mener at beste måten å få det på er gjennom å gifte seg med en rik mann. Men så treffer hun Paul, eller Fred som hun kaller han store deler av filmen. Et sterkt vennskap utvikler seg og det begynner å svirre følelser hos dem begge. Selv om Holly benekter det så godt hun kan. Hun vil være fri, gifte seg til penger og finne en leilighet hvor hun kan bo og til slutt navngi katten.

Dette er en av de store klassikerne på filmfronten, og noe av Blake Edwards beste arbeid. Filmen var nominert til flere Oscar og stakk av med to for beste musikk og beste sang. Det skal sies at scenen der Moonriver fremføres av Audrey Hepburn er alldeles magisk.Edwards hadde et unikt øye for detaljer og billedkomposisjon. Historiemessig er jo ikke dette det mest spennende, men alle karakterene og problemstillingene i filmen er like aktuelle idag som de var den gang.

Foruten Audrey hepburn, spiller også selve byen New York en viktig rolle i filmen. Scenografien tar deg med gjennom Times Square, til hyggelige brownstones og New York Public library. Det byr rett og slett frem noe av de flotteste tingene i New York, på den tiden vel og merke. Bybildet er naturligvis et helt annet nå, men det er spennende å se steder som har endret seg siden den gang filmen ble spilt inn. Julie Andrews kunne også fortelle at åpningssekvensen skulle være helt uten folk, noe som er nærmest umulig å få til på 5th avenue, til og med den gang. Mirakuløst nok var det helt folketomt da de kom for å spille inn denne sekvensen.

Det har blitt gjort et fantastisk godt arbeide med å remastre filmen. Lyden er fin og klar, og samme er bildet. Det er helt utrolig hvor mye man kan gjøre selv med så gammelt materiale. Det er også lagt til en god del ekstramateriale på denne utgivelsen, blant annet dokumentar om Hepburn som stilikon. Givenchy sine kjoler skinner og de løfter Hepburn opp på et høyere nivå. Stylingen er som man forventet nærmest plettfri. Noen små greier er det jo alltid, men ikke så mye at det blir plagsomt.

Det er ikke uten grunn at dette er en av de store filmklassikerne, den er rett og slett utrolig vellaget.  Som sagt er ikke historien i seg selv den mest spennende, men det veies opp for med de dynamiske karakterene som stadig oppdager nye ting om seg selv og hverandre. Audrey Hepburn er rett og slett fantastisk i denne rollen. Hun fremstår som sårbar men aikevel verdensvant. Som en kvinne som har en drøm og et mål om å få et bedre liv, men som ikke vet hvordan hun skal få det til uten å gifte seg med en rik mann. Noe som igjen skaper konflikt med hennes behov for å være fri og hennes frykt for å bli fanget.

Dette er rett og slett vakkert å se på. Må jo ikke glemme katten Cat heller, som faktisk skaper noen morsomme og ikke minst rørende øyeblikk og på en måte blir et symbol på relasjonen mellom Paul og Holly. Dialogene faller så naturlig som de kunne på den tiden og hepburn viser seg å ha vært et komisk talent. Latteren sitter løst og man kan ikke annet enn å kose seg gjennom de nesten to timene.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse