Annonse

Filminfo og video

Drive

Drive

Karakter

6 
Driver er en hardhaus som blir hjertet og sjela til enhver bil han setter seg inn i. Han kjenner biler og ikke minst byen Los Angeles inn og ut, noe som gjør han både til en ettertraktet stuntsjåfør og sjåfør for kriminelle. En dag møter han jenta som bor i naboleiligheten og hans ellers så fredelige eksistens blir en periode av usikkerhet, utrygghet og ikke minst åpenhet. Hun er nemlig gift med en som sitter i fengsel og de har en sønn sammen.  Hva skjer så når hennes ektemann kommer hjem igjen? Alt går rake veien til helvete og Driver ender opp med å kjempe sitt livs kamp.

Dette er en historie som fryktelig fort kunne utviklet seg til en kraftig klisje, men den danske regissøren Nicolas Winding Refn balanserer på en fin linje mellom spenning og følerier. Dette gjør at filmen engasjerer og ikke minst holder seeren godt plastret i setet fra begynnelse til slutt. Det er ingen tvil om at Refn har en stor fordel fordi han har bakgrunn fra flere arenaer innen filmproduksjonen deriblant manus, skuespill og som produsent. Dette gjør at han har en unik evne til å forstå forskjellige sider av en filmproduksjon og hvordan de skal bearbeides for å gi et knallbra prosjekt.Denne kunnskapen har også gjort at castingen til denne filmen er utrolig bra. Ron Perlman er genial som mafiadrittsekken Nino. I rollen som Irene møter vi Carey Mulligan, som sammen med Ryan Gosling som Driver leverer flotte prestasjoner. At Gosling er en fantastisk skuespiller er det liten tvil om. Her er han tilbake i en rolle hvor hans subtile med allikevel kraftige tilstedeværelse gir mer kraft til karakteren. Det er heller ikke til å stikke under en stol at kjemien mellom Mulligan og Gosling er høyst tilstedeværende og de komplimenterer hverandre på en fin måte. Deres prestasjoner løfter filmen opp fra klisjeenes dødsdal, heldigvis.

Refn fikk pris for best Director for Drive i Cannes og filmen var nominert til Gullpalmen.Dette er ikke uten grunn. Lyssettingen i filmen er flott gjennomført og gir virkelig ekstra effekt i de scener der det trengs. Fra ende til annen er filmen vakkert filmet og satt sammen. Estetisk sett er det med andre ord en ekstremt sterk film.Følelsesmessig spiller den på de fleste strenger, noe som er sjelden i en slik film. Det er noen scener som er ganske heftige og ikke minst voldelige, men det gjøres med stil.
Det er ikke annet å si enn at dette er en fulltreffer på alle plan. Filmen ligger i interessant og relativt uskrevet terreng når det kommer til sjanger. En blanding av action og drama fører som regel til at filmene havner i B-C eller D-film hylla fordi det er vanskelig å blande disse sjangrene uten at det blir fullstendig flåsete eller ræva gjennomført. Noen få regissører klarer det, med å ta gode valg i produksjonsfasen, og Refn er definitivt en av disse.

Dette er definitivt en av årets beste filmer bare på det filmtekniske alene. Det er kraftfullt, det er estetisk vakkert og følelsesmessig rått.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse