Annonse

Filminfo og video

Skyggesiden

Skyggesiden

Karakter

6 
Det er rett før jul og 34 år gamle Leena får telefon som gjør at ting blir snudd opp ned. Det er fra moren. Hun er døende. For første gang i sitt voksen liv må hun konfrontere sin mor. Det har vært så mange år hvor hun har kjempet mot sorgen over sin tapte barndom, og nå kommer minnene tilbake for fullt. Leena må ta et oppgjør med fortiden for å kunne fortsette med livet videre.Filmen er basert på Susanna Alakoskis suksessroman om hvordan det er å vokse opp i et alholisert hjem. Filmen tar oss med på en følelsesmessig reise som viser oss hvor lett det er at fortrengte minner plutselig kan dukke opp når man minst venter det.

Det er Pernilla August som har regien. Dette er hennes første film som regissør, og hun takler det glimrende. På en utrolig bra og realistisk måte har hun klart å skildre hvordan de fleste mennesker som opplever miljøets faenskap tross alt finner en form for kjærlighet oppi det hele. Det er en tankevekkende film som tar oss inn i en verden av følelser som man i grunnen ikke vil se. Den treffer deg som et slag i magen og den er så intens at du ikke klarer slippe taket i den etter at skjermen er gått i svart.

Det er svært få filmer som gjør meg dirkete uvel. Denne klarte det. Den er ekstremt sterk og gir deg en psykisk følelsesreise som man helst vil være foruten. Enda sterkere blir det hele fordi man vet at for enkelte barn er dette en realitet, det er de som har og som opplever dette. Dette i tillegg til fantastisk regi og skuespillerprestasjoner gjør dette til en av de beste filmer jeg har sett i år.Filmen ble nominert til hele 8 Guldbaggen (Svenske svaret på Amandaprisen) og vant to: Beste regi og beste kvinnelige birolle Outi Mäenpää. Den har også høstet priser fra bl.annet Venice Film Festival og Hamburg Filmfestival. Og dette er så absolutt fortjent.Noomi Rapace spiller Leena. Hun gjør en utmerket jobb og den dama er rett og slett fantastisk. Hun viser så godt et helt spekter i mimikken og det gjør at man noen ganger tror man kan lese tankene hennes. Hennes ektemann spilles av Ola Rapace, som faktisk er hennes mann utenfor lerettet. Den kjemien og naturlige nærheten de har til hverandre gjør at det hele virker enda mer ekte og trekker filmen enda mer opp. Tehilla Blad som spiller Leena som jetunge spilte også Lisbet Salander som barn i Stieg Larssons triologi. Hun er ekstremt dyktig og gjør filmen sterkt gripende og hun spilelr så godt at man bare vil holde rundt henne og beskytte henne fra virkeligheten. Outi Mäenpää spiller Leenas mor og som hennes far treffer vi Ville Virtanen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse