Annonse
The very meaninglessness of life forces man to create his own meaning. If it can be written or thought, it can be filmed.” Stanley Kubrick

Å sette seg ned for å se og anmelde sju filmer av en så legendarisk filmregissør som Stanley Kubrick er nok en drømmeoppgave for enhver filmelsker. Utfordrende, men veldig spennende. De fleste har sett filmene hans, og alle har nok en mening, enten det er spørsmålet om Full Metal Jacket er tidenes beste krigsfilm eller at The Shining er tidenes beste skrekkfilm. For mitt vedkommende, heller svaret mot ja på begge påstandene faktisk.

Denne boksen inneholder altså sju av Kubricks aller beste filmer fra årene 1962-1999.

Dessverre får vi ikke Spartacus (1960) eller Dr. Strangelove (1964). Disse er tilgjengelige i boksen fra USA, der under navnet Stanley Kubrick: Limited Edition Collection. Men disse filmene kan kjøpes separat, så la oss se på filmene som faktisk er her.

Lolita (1962)

Professor Humbert Humbert (James Mason) leier et rom hos Charlotte Haze (Shelley Winters). Charlotte faller umiddelbart for Humbert, men forstår ikke at han kun er interessert i hennes mindreårige datter Lolita.  Professoren gifter seg med Charlotte kun for å være nær Lolita. Hele tiden får de besøk av den sleske Quilty (Peter Sellers), som viser en veldig interesse for Humbert.

Når Charlotte senere leser Humberts dagbok og skjønner hva som skjer, blir hun så fra seg at hun løper ut av huset og ut i gaten, der hun blir påkjørt og drept. Humbert forteller ikke Lolita hva som har skjedd, men overtaler henne til å bli med på biltur. De reiser rundt fra by til by og fra hotell til hotell, hele tiden med en mystisk person som forfølger dem. Når Lolita endelig får vite sannheten om moren blir hun først rasende, men når hun roer seg ned, går hun med på å innlede et forhold til sin stefar.

Etter hvert begynner Lolita å interessere seg for gutter på sin egen alder, og Humbert er ikke så spennende lenger. En dag forsvinner hun, helt uten forvarsel. Dette går veldig inn på Humbert, men når han finner ut hvem Lolitas hemmelige elsker er, tar raseriet overhånd og han sverger hevn. Stanley Kubrick’s filmatisering av Vladimir Nabokovs svært kontroversielle roman.

”Hvordan klarte de å lage film av Lolita?” sto det på plakaten. Noe som hadde vært et godt spørsmål, hadde romanens historie blitt fulgt til punkt og prikke. I stedet ble Lolitas alder endret fra 12 til 15 år, og Nabokov, som selv skrev manuset, toned ned de sensuelle aspektene ved forholdet, og fokuserte i stedet på humoren i historien.

Kubrick sa i ettertid at hadde han visst at så mye endring måtte til, ville han ikke lagd filmen. Lolita er aldri kjedelig, men den blir heller aldri så kontroversiell som reklamekampanjen vil ha oss til å tro.

Bilde
Den eldste filmen I denne samlingen er presentert I svart/hvitt. En solid jobb er gjort med restaureringen, og man ser god forbedring i detaljer og sortnivå. Denne ser ut som Kubrick ville, og er en klar forbedring fra dvd-utgaven på alle punkter.

Lyd
Lolita kommer med et DTS-HD Master Audio 1.0 Mono lydspor, som er helt godkjent med tanke på filmens alder. Surround er selvsagt begrenset i forhold til et 5.1 spor, men dialogen er klar og tydelig, og dette er slik lyden skal være.


2001: A Space Oddyssey (1968)

Det er ikke lett å skrive et handlingsforløp for denne filmen. En lavmælt science fiction historie med nydelige bilder og musikk, men svært lite dialog. Den begynner for millioner av år tilbake i tid da menneskerasen fortsatt var aper. Plutselig en dag dukker en stor monolitt opp foran apene. Denne monolitten kommer fra verdensrommet, og den gir apene intelligens.

Det må nok ses på som samfunnskritikk, da det første apene bruker denne intelligensen til, er å bruke beinrester som våpen for å drepe rivaliserende stammer. Deretter hopper vi langt frem i tid til 1999, der vi møter astronauten Heywood R. Floyd (William Sylvester). Han er på vei til månen fordi noen astronauter har oppdaget en monolitt der som sender signaler til planeten Jupiter. Etter dette hopper vi frem i tid igjen, til 2001.

 Vi befinner oss i romskipet Discovery på vei mot Jupiter for å undersøke signalene. Ekspedisjonen blir ledet av HAL 9000, en snakkende datamaskin som styrer hele skipet.

To av astronautene på Discovery, Dave (Keir Dullea) og Frank (Gary Lockwood) begynner etter hvert å mistenke at alt ikke er slik det skal være…
Hvis du ikke forsto mye av handlingsforløpet her, forstår jeg deg godt. 2001 er en veldig spesiell film, som krever mye av tilskueren. Men den er også en visuell nytelse, som jeg anbefaler alle å gi en sjanse.

Bilde
Kvaliteten på denne utgivelsen er helt fantastisk og er lysår foran all verdens dvd-utgaver.  Fargegjengivelse er perfekt fra begynnelse til slutt, og nærbilder er upåklagelige både i ansikt og omgivelser. Det ser for det meste ut som en film som kunne vært lagd i dag.  En ekte demo blu ray for å vise non-believers hvor bra en eldre utgivelse kan bli på blu ray!

Lyd
All den vakre musikken i 2001 er nydelig gjengitt i en film som for det meste er frontsentrert. Enkelte surroundeffekter skaper en uhyggelig stemning om bord i romskipet, og all dialog, spesielt HAL 9000s monotone stemme kommer klart og tydelig frem.A Clockwork Orange (1971)

Historien finner sted i England i nær fremtid. Alex DeLarge (Malcolm McDowell) er fortelleren i denne bertningen om en ung mann hvis hovedinteresser er Beethovens musikk, voldtekt og ultravold.

Alex og de andre snakker et rart språk som kalles Nadsat, en slags blanding av engelsk og noe som kan minne om russisk. Han er lederen for en gjeng ”droogs” som tilbringer kveldene og nettene med å banke opp hjelpeløse fylliker, bryte seg inn i hus og voldta kvinner og slåss med rivaliserende gjenger.

En dag har de andre i gjengen fått nok av Alex sin sjefing og sier ifra om at de ikke lenger konstant vil gjøre som han sier. Dette blir møtt med hån og mobbing fra Alex, så de venter til de får en sjanse til å lure Alex opp i en felle. Under et innbrudd som ender i drap, slår de Alex bevisstløs og forlater ham der til politiet. Han blir tiltalt og dømt til 14 år i fengsel.

Med sin gode oppførsel blir han etter hvert antatt som forsøksperson for regjeringens helt nye rehabiliteringsprogram, en metode som skal kurere voldsmenn ved å utsette dem for grusomme bilder helt til slike bilder gjør dem fysisk og psykisk syke.

”Kurert” slipper Alex ut av fengselet og forsvarsløs mot den verden han forlot, blir han nå et offer for sine tidligere ofre. A Clockwork Orange er en fantastisk film som jeg kan se igjen og igjen. Den er like skremmende i dag som den var på 70-tallet.

Filmen fikk en X-rating da den kom ut, senere justert til en R-rating, og i England mistenkte de at filmen var inspirasjon for et drap, noe som førte til at Kubrick trakk filmen tilbake fra engelske kinoer. I England ble den uklipte versjonen av filmen derfor ikke vist før i 2001, 27 år etter premieren.

Tross kontroversen rundt filmen, ble den godt likt av både publikum og kritikere, og ble blant annet nominert til fire Oscar priser.

Bilde
Kvaliteten på denne utgivelsen kunne absolutt vært bedre. Vi snakker om en gammel film, men vi har også sett mange eksempler på at gamle filmer kan bli som nye. Ny ser A Clockwork Orange definitivt ikke ut som. Men detalj i enkelte nærbilder kan skimtes. I scener som er på avstand, blir det straks verre. Litt skuffende, men en forbedring fra dvd-utgaven.

LYD
Heller ikke noe å hoppe i taket for, men lydsporet får jobben gjort, og dialogen kommer klart og tydelig frem både i normal snakking og voiceover. Helst frontsentrert.


Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon er fortellingen om opp og nedturene til eventyreren Redmond Barry (Ryan O’Neal) på 1800 tallet. Han er en irsk gutt fra landet, som blir forelsket i Nora Brady (Gay Hamilton), en lokal jente fra en velstående familie.

Da Nora forlover seg med den britiske kapteinen John Quin, blir Barry rasende og utfordrer ham til duell. Barry vinner, og tror kapteinen er død, men egentlig har Noras familie lurt ham. Uvitende om dette, og redd for å bli tatt av den britiske hæren, flykter Barry til Dublin, men blir ranet for alt han har på veien.

Uten mat eller bosted, velger Barry å verve seg i den britiske hæren for å kjempe i sjuårs krigen. Han deserterer derfra og blir tvunget til å bli med i den prøyssiske hæren. Mens han tjenestegjør der, redder han livet til kapteinen og blir hans høyre hånd, og får i oppdrag å spionere på den kjente gambleren Chevalier de Balibari.

Men Barry slår seg heller sammen med Chevalier og er hans assistent helt til han møter den velstående Lady Lyndon (Marisa Berenson). Lady Lyndon lar seg lett sjarmere og de gifter seg etter at hennes ektemann dør. Barry utnytter henne på det groveste, og hennes formue minker raskt. Men i kulissene lurer hans skjebne..

Barry Lyndon er et langt (godt over 3 timer) kostymedrama. Den er veldig lavmælt og stille. Den er delt inn i to deler, med tittelkort, i likhet med et teaterstykke.

Det er en veldig kunstnerisk film, der bildene kan minne om malerier, og filmen er lyssatt nettopp slik man lyssatte ting på 1800-tallet, utelukkende med naturlig lys. Dagslys i utescener, og tente lys når man er inne.

Etter 2001 og A Clockwork Orange, håpet Warner på nok en hit med denne, men den fikk svært blandet mottakelse. Verken kritikere eller publikum var særlig begeistret for den kunstneriske stilen og spesielt det rolige tempoet i filmen.

Til tross for dette ble filmen nominert til syv oscarstatuetter, og vant fire av dem, fotografi, scenografi, kostymer og musikk.

Bilde
Denne filmen kunne sett katastrofal ut på blu ray, hvis noen hadde fått lov å tukle og tulle for mye med det svært naturlige bildet Kubrick har ønsket.Heldigvis er ikke dette tilfellet. Filmen har blitt skarpere og mer detaljert, og ser, alderen tatt i betraktning, veldig bra ut på blu ray!

Lyd
For det meste et frontsentrert lydspor, men bakgrunnslyder forekommer her og der, kanskje med en litt tynn lyd. Men dialogen høres klart og tydelig. Det kan være lurt å ha litt høyere volum på denne i forhold til de andre filmene i samlingen.


The Shining (1980)

Jack Nicholson er mesterlig som Jack Torrance, som sammen med kona Wendy (Shelley Duvall) og sønnen Danny (Danny Lloyd), flytter inn på det forlatte Overlook Hotel for vinteren. De skal holde liv i fyrkjelen på hotellet og ellers passe på det til sesongen starter igjen.

Allerede ved informasjonsmøtet får Jack vite at hotellet er bygget på en gammel indiansk gravplass, noe som aldri er et godt tegn, i tillegg har hotellet andre mørke hemmeligheter, men Jack er forfatter, og noen måneder alene er akkurat det han trenger for å fullføre sin nye bok. Så feil kan man ta.

Sønnen Danny merker tidlig at noe ikke er som  det skal være, og prøver å advare. Men Jack har allerede funnet seg godt til rette, både i hotellbaren og med de mange gjestene som tilsynelatende fortsatt er igjen på hotellet, og har ingen som helst intensjon om å forlate ondskapens hotell.

The Shining er basert på Stephen Kings roman. Løst basert, hvis man skal høre på forfatteren selv, som absolutt ikke likte filmatiseringe da den kom ut. I senere tid har han uttalt at han synes filmen var veldig uhyggelig.

Filmen ble utgitt til svært blandet mottakelse. Den fikk ingen Oscar nominasjoner, men ble derimot nominert til razzie! Både Shelley Duvall og Stanley Kubrick (!) fikk nominasjoner. Etter hvert har flere anmeldere endret sine anmeldelser, og kommet frem til at til tross for The Shinings rolige tempo, er det en av de store filmene opp gjennom tidene.

The Shining er for meg virkelig en av tidenes skumleste filmer. Hvor redd jeg blir av denne, har kanskje avtatt litt med tiden, men da jeg så den i går, synes jeg fortsatt tvillingjentene og kvinnen på badet er nok til å frembringe mareritt selv nå når jeg har passert 30. Jeg så den sammen med dama og svigermor. Det var fascinerende å se hvor engasjert svigermor ble i handlingen. ”Knus nå det jævla vinduet da!” utbrøt hun i en av de mest spennende scenene, og jeg misunte da alle som ser The Shining for første gang.

Bilde
Allerede i åpningsscenen der familiens bil kjører mot hotellet, ser man at dette blir bra. De store trærne har fått en nydelig grønnfarge som ser ut som det er tatt ut fra et naturprogram i dag. Også ellers ser filmen mange år yngre ut. Nærbilder ser flotte ut, og det ekstreme nærbildet av Dick Hallorans ansikt er sylskarpt og man ser tydelig alle flekker og ujevnheter i huden. Fargegjengivelse ser flott ut, alt fra klær til stoff. Mer enn godkjent!

Lyd
Et PCM 5.1 soundtrack som gir deg akkurat passe ståpels. Enkelte scener i The Shining er tidvis lydsatt med en nær uutholdelig piping og hyling. Men det gir en voldsom effekt i filmen, uansett hvor slitsom lyden kan være. For det meste frontsentrert, men surroundeffekter forekommer nå og da. Dialogen kommer uansett klart og tydelig frem, noe som jo er det viktigste.


Full Metal Jacket (1987)

Full Metal Jacket er delt inn i to deler. Den første delen foregår på Parris Islands U.S Marine treningsleir. En ny gjeng rekrutter ankommer, og skal lære det de trenger for å snart reise til krigen i Vietnam.

Læreren deres er den grusomme drillsersjanten Hartman (enestående spilt av R.Lee Ermey), en veteran i gamet, hvis harde treningsmetoder gjør ham upopulær blant rekruttene.

Spesielt menig J.T ”Joker” Davis (Matthew Modine) og menig Leonard ”Gomer Pyle” Lawrence (Vincent D’Onofrio) får gjennomgå av den harde sersjanten. ”Joker” viser seg som en mann som står for sine valg, noe som gir ham respekt hos sersjanten.

 ”Gomer Pyle” derimot, klarer ikke å holde følge med de andre verken i det fysiske eller det mentale, og blir mobbet og tråkket på dag ut og dag inn. En dag finner sersjanten en smultbolle i utstyrsskrinet til ”Pyle”. Han straffer alle i troppen, bortsett fra ”Pyle” selv. Og slik blir det fra nå av; gjør ”Pyle ” noe feil, straffes de andre.

En natt har de andre fått nok. De straffer” Pyle” ved å banke ham med såpestykker pakket inn i håndklær. Etter denne natten blir ”Pyle” aldri helt seg selv igjen. Han skjønner at han er helt alene, noe som får katastrofale følger. Den andre delen av filmen foregår under Vietnam krigen. Vi møter igjen rekruttene fra Parris Island, og følger dem gjennom den brutale virkeligheten Vietnamkrigen har kastet dem inn i.
Full Metal Jacket er definitivt en av tidenes beste krigsfilmer. Helt fra åpningen der vi ser rekruttene får barbert av håret på hodet til tonene av Johnny Wright’s ”Hello Vietnam” (Goodbye my darling, hello Vietnam), og frem til slutten der soldatene synger mikke musklubbsangen i kor, er vi i Kubricks grep, og det slipper aldri.

Full Metal Jacket er både hysterisk morsom, veldig brutal og ulidelig spennende. Full Metal Jacket fikk stort sett gode mottakelser. Den ble nominert til oscar for manuset, og R. Lee Ermey ble nominert til en golden globe for sin utrolige rolletolkning av drillsersjanten fra helvete. Jeg husker at alle hans oppfinnsomme kamprop ble flittig brukt under min egen førstegangstjeneste.

Full Metal Jacket er et solid stykke håndverk som jeg ikke kan anbefale godt nok. Alle må se denne perlen!

Bilde
Det er ikke en ny film det er snakk om her, men Full Metal Jacket ser detaljert og flott ut, og har definitivt aldri sett bedre ut!

Lyd
Klart og tydelig, men ikke veldig surroundvennlig. Helst frontsentrert, men med litt bakgrunnslyd og god bass når det trengs.


Eyes Wide Shut (1999)

Bill og Alice Harford (Tom Cruise og Nicole Kidman)er ekteparet som flytter inn i rikfolkmiljøet på Manhattan. Der deltar de på et fancy sosietetsball hvor en mann prøver å forføre Alice. Det skjer ingenting mellom dem, men tankene kommer frem hos henne.
Dagen etter forteller Alice om en fantasi hun hadde en gang der hun var utro. Og at hun funderte på at hvis sjansen bød seg med denne mannen, kunne hun nok kanskje gjort det på ekte.

Dette gjør Bill rasende. Han stormer ut av huset, fylt av bilder av Alice og den andre mannen. Han ender opp i lokalene til en mystisk sexkult der folk går med skumle masker og messer stemningsfullt. Kulten kaster ham til slutt ut. Dagen etter vil han prøve å finne ut mer om hva som skjedde kvelden før, men finner snart ut at noen vil gå langt for å unngå at hemmelighetene blir avslørt.

Stanley Kubricks siste film. Kubrick døde noen måneder før filmen ble sluppet. Jan Harlan, Kubricks svoger uttalte at Kubrick var veldig fornøyd med Eyes Wide Shut og at han så på den som hans ”største bidrag til filmkunsten”. Andre mente at Kubrick hadde uttalt at han hatet filmen og at han var redd for at kritikerne kom til å slakte ham.
De sterkeste erotiske screnene ble digitalt endret for å få en R-rating i USA, men versjonene som har blitt utgitt på dvd og nå blu ray, er den uklipte versjonen.
Ifølge Wikipedia står Eyes Wide Shut i Guiness rekordbok for lengste filmshoot på 400 dager.

Filmen fikk stort sett en god mottakelse da den kom ut. Enkelte anmeldere likte ikke at Kubrick hadde filmet New York i et filmstudio, da det ikke så ut som New York. Enkelte mente også at filmen var altfor stille og langsom, noe jeg tidvis kan være enig i. Det er en utfordrende film, i likhet med flere av Kubricks filmer.

Legenden Martin Scorsese skrev at ” Eyes Wide Shut var svært misforstått, noe som ikke var overraskende. Hvis du går tilbake og ser på de tidlige reaksjonene på en hvilken som helst Kubrick film (bortsett fra de tidligste), så ser man at alle hans filmer ble i utgangspunktet misforstått. Så, etter fem eller ti år, kommer de frem  til at 2001, Barry Lyndon eller Ondskapens Hotell er ulikt noe annet før eller senere.”

Bilde
Til tross for at Eyes Wide Shut er den nyeste filmen i samlingen, er det ikke den som ser penest ut. Bortsett fra noen nærbilder, er ikke bildet veldig detaljert. Men fine farger og en utgivelse som nok overgår dvd-utgaven.

Lyd
Heller ikke lyden gir inntrykk av at dette er den nyeste filmen. Men dialogen er klar og tydelig, og surround kan merkes både litt i trafikk og på de ulike festene i filmen.


Ekstramateriale
Denne samlingen inneholder timevis med ekstramateriale, det meste spesifikt for filmene og det meste dessverre i SD kvalitet.

I tillegg får vi to veldige godbiter,  dokumentaren A Life In Pictures, om Kubrick selv i SD, og dokumentaren O Lucky Malcolm!, om Malcolm McDowell i HD!

Så da kan vi ta for oss resten:
Lolita
-Kun filmens trailer
2001: A Space Oddyssey
-Audiokommentar av skuespillerne Keir Dullea og Gary Lockwood
-Kubrick intervju (Kun lyd)
-2001: The Making of a Myth-  Dokumentar om innspillingen med James Cameron som forteller og programleder
-Standing on the Shoulders of Kubrick: The Legacy of 2001- En rekke regissører og fagfolk, blant andre Steven Spielberg og George Lucas diskuterer hvordan 2001 har påvirket sci-fi, kinoen og kultur forøvrig.
-Vision of a Future Passes: The Prophecy of 2001: Om hvordan ideene I filmen inspirerte folk til å gjøre dem til virkelighet.
-A Look Behind the  Future- Ser på Kubricks store filmsett og produksjonen av filmen.
-What is Out There ?- Stiller nettopp dette spørsmålet.
FX and Early Conceptual Artwork- Ser på tidlige effekter og konseptkunst.
-Look: Stanley Kubrick!- En serie bilder tatt av Kubrick.
-Filmens trailer

A Clockwork Orange
-Audiokommentar med skuespiller Malcolm McDowell og filmhistoriker Nick Redman
-Still Tickin’: The Return of A Clockwork Orange- En omfattende analyse av filmen og alle dens aspekter.
-Great Bolshy Yarblockos! Making A Clockwork Orange- Enda en analyse og bakomfilm om alt som omhandler filmen, blant annet med Steven Spielberg.
-Turning Like Clockwork- Malcolm McDowell er programleder for et nyere tilbakeblikk på filmen, forskjeller mellom filmer nå og da, og en diskusjon om filmen kan få skylden for voldshandlinger, slik den gjorde da den kom ut. I HD.
-Malcolm McDowell Looks Back- Malcolm McDowell ser tilbake på hans opplevelse av innspillingen. Også i HD.
-Trailer

Barry Lyndon
-Kun filmens trailer

The Shining
-Audiokommentar av Steadicam oppfinner Garrett Brown og Kubrick biograf John Baxter.
-The Making Of The Shining- Veldig tett på dokumentar laget av Kubricks datter, Vivian.
-View from the Overlook: Crafting The Shining- Kjente filmskapere, forfattere, skuespillere, historikere og crew snakker om produksjonen og om Kubrick.
-Wendy Carlos, Composer-Om filmmusikken.
-The Visions of Stanley Kubrick-Kubrick filmografi.
-Trailer

Full Metal Jacket
-Audiokommentar fra forfatter/manusforfatter Jay Cocks og skuespillerne Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio og R. Lee Ermey.
-Between Good and Evil –Bak kulissene
-Trailer

Eyes Wide Shut
-The Last Movie- Tar for seg Kubricks liv og virke, og intervjuer blant annet familien hans.
-Lost Kubrick: The Unfinished Films of Stanley Kubrick- Om filmer som ikke ble noe av og hvorfor.
-Interviews- Om regissøren, hans filmer, hans talent og hans liv generelt.
-DGA Speech- Jack Nicholson introduserer Kubricks takketale for sin D.W. Griffith Award i 1998.
-Trailere

Konklusjon
Puh! En slitsom, men givende jobb har det vært å gå gjennom dette. Kubrick lager filmer som utfordrer og gjerne provoserer, og du skal være i den rette sinnsstemningen for å se enkelte av disse krevende filmene. Men du vil uansett aldri angre på at du har sett dem. Denne boksen anbefales på det varmeste til alle ekte filmelskere!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse