Annonse

Filminfo og video

Warrior

Warrior

Karakter

5 
Tommy, den yngste sønnen i en splittet familie, kommer tilbake til hjembyen etter en tur med hæren til midtøsten. Hjemme møter han en tørrlagt far som bare vil en ting: Bedre forholdet til sine to gutter, som ble ødelagt av alkoholen og knyttnevene. Men guttene er nå blitt menn. Brendan har startet sin egen familie og er fysikklærer på byens skole. Han har gitt faren klar beskjed om at kontakt bare skal skje på telefon eller i brev.Tommy bærer på et ekstremt hat til faren og broren. Men en ting dugde faren til og det var som trener i Wrestling. Så når Tommy ser seg nødt til å begynne å slåss, oppsøker han faren og ber han om å trene han.

Brandon har ikke verdens beste økonomi og har derfor slåss i undergrundskamper for å tjene noen ekstra kroner. Dette fører desverre til at han blir suspendert fra lærerjobben, og siden banken har planer om å ta huset, ser han ingen annen utvei. Han må slåss for å vinne. Da passer det at det kommer en turnering i MMA(Mixed Martial Arts), med tidenes største premie på 5 millioner dollar. Han oppsøker dermed sin gamle trener og kompis Frank Campana.Regissør Gavin O’Connor har også skrevet manuset til denne filmen. Han er best kjent for filmene Tumbleweeds og Miracle. Historien i Warrior har det meste. Karakterer som stadig utvikler seg. Konflikter som ligger og ulmer under overflaten og følelsesmessige eksplosjoner. Det handler om store tema som tilgivelse, familie og sorg men uten at det blir for sentimentalt. Historien er flott lagt opp, men kunne fort gått i klisjefella. Vi har sett noen Rocky og x antall Jean Claude Van Damme filmer allerede, heldigvis er Warrior noe helt annet. Ja, den tar for seg trening, boksing og disse guttas viktigste kamper. Men her blir det også et bilde på de indre konfliktene hos dem. Det hele blir en terapeutisk øvelse om enn ganske brutal.

Foruten historien ser vi også her en Nick Nolte i storform som den tidligere alkoholiserte faren til disse to guttene. Det er fantastisk å se han tilbake på skjermen og i en god rolle. Det er slik vi husker han fra 90-tallets filmer. En stabil og god skuespiller med godt utrykk og ikke minst tilstedeværelse i hver enda scene.Men Nolte er ikke alene om å gjøre denne filmen til en stor opplevelse. Tom Hardy spiller Tommy, som til tider ser ut som en illsint okse. Hans store gjennombrudd var i Inception men han har også vært innom Stargate, Rock n rolla og Bronson. Han blir dessuten å se i den nyeste Batman filmen, i rollen som Bane. At Hardy har potensiale til å nå langt er det liten tvil om. Han er intens nok til å klare å få frem intense følelsesmessige øyeblikk, samtidig som han har en kraft og tilstedeværelse på skjermen som er like subtil som en dampveivals til tider. I Warrior gjør han en utmerket jobb med å få frem Tommys konfliktfylte forhold til far og bror.

Joel Edgerton spiller rollen som Brandon. Australieren er en av mange som startet sin karriere på tv i hjemlandet før han til slutt beveget seg over til større lerret i USA med filmer som King Arthur og Star Wars: Episode 3- Sithene tar hevn. Denne høsten har han flere store premierer på plakaten, deriblant The Thing som har flere norske navn på rollelista. I Warrior er han den sympatiske storebroren som du ikke kan annet enn å like. Han har kjempet seg ut fra en fæl barndom og har blitt en god far for sine egne barn. Hans motiver er edle og du heier på han selv om du vet hvor det hele ender. En god rolletolkning fra Edgerton.

Noe av det beste med filmen er historien mellom de tre familiemedlemmene. Men det hele støttes dessuten opp av noen vanvittig kult koreograferte kampsportscener. Filmen holder seg dessuten for god til å sørge for at det er knockout etter 2 sekund, kampene var med få unntak relativt lange og kan ikke ha vært annet enn en kraftanstrengelse å spille inn. Med unntak av noen få steder hvor sfxfolka har sminket sårene på forskjellige steder i samme kamp, så er det ganske godt gjennomført. Enkelte av replikkene og dialogene er ekstremt gode og faller lett.Dette er en av de kjekkeste filmene året har bydd på. En flott historie som gir en god ramme til flotte skuespillerprestasjoner. Du heier på hele gjengen, og engasjerer deg i de følelsesmessige opp og nedturene, samt farens tapre forsøk på å få god kontakt med guttene. Siste halve timen kjøres det en paralell mellom den interne kampen i familien og kampene de slåss i arenaen, noe som er ekstremt virkningsfullt. Selvfølgelig er det hele relativt forutsigbart, men de holder deg allikevel på kanten av setet i spenning og du rekker ikke tenke over forutsigbarheten i det hele.

For meg personlig var dette en fulltreffer, det er bare så utrolig synd at den foreløpig ikke skal på kino her i Norge. Det er mulig dette har noe med Liongate sine antatte store tap på Conan, Warrior og Abduction å gjøre. Uansett er det bare å håpe at det blir endringer i planene for dette her er en film jeg tror det absolutt er marked for i Norge også.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse