Annonse

Filminfo og video

Miss Bala

NYFF: Miss Bala

Karakter

5 
I helga ble Miss Bala vist for publikum på NYFF. Filmen er regissert av Gerardo Naranjo, en meksikansk regissør det er like greit å merke seg med en gang. Filmen tar for seg vold, kriminalitet og narkotika, og er basert på en sann historie. Dette er uten tvil en av de beste filmene på  NYFF sitt program i år.

23 år gamle Laura Guerrero drømmer som de fleste unge jenter om en bedre tilværelse. Hun er overbevist om at hennes liv vil bli perfekt om hun bare klarer å vinne skjønnhetskonkuransen Miss Bala. Hun melder seg på skjønnhetskonkuransen sammen med venninnen . Samme kveld stikker venninna fra henne når de er og får fikset hår og negler. Laura følger så etter til en av byens nattklubber. Hun dras inn på bakrommet hvor venninna er sammen emd typen, som er en skikkelig gangster. Etter at hun blir kraftig klådd på rømmer hun og veninna til badet hvor Laura etterhvert befinner seg alene da det plutselig kommer inn en gjeng gangstere med skytevåpen.

Hun får penger og lover å ikke si noe om det som skjer. Hun klarer å rømme mens omtrent alle i klubben blir skutt ned. Dagen etter oppsøker hun en politimann for å få hjelp til å finne venninna som hun ikke får fatt i. Herfra går det heller dårlig. Hun vikles inn i både skjønnhetskonkuransen, korrupsjon, gangstere og ikke minst et farlig spill som kan koste henne og resten av familien livet.I rollen som Laura finner vi Stephanie Sigman som er fantastisk. Hun har en naturlig tilstedeværelse på skjermen som fenger, og en troverdig sårbarhet som virkelig hjelper henne som Laura. Det eren krevende rolle på mange plan. Karakteren kles av på mer enn en måte, og tvinges til å ta en del tvilsomme valg og moralske standpunkt. En interessant karakter som engasjerer publikum gjennom de vonde opplevelsene og styrken hun utviser. Det er en karakter som på mange måter tror at kroppen og utseende hennes vil gi henne et bedre liv. Så blir hun nærmest utnyttet som et kjøttstykke av gangstere og i skjønnhetskonkuransen, noe som endrer henne radikalt.

Dette er en røff film fra et veldig brutalt miljø som stadig vokser i Mexico. Landet er preget av korrupsjon og narkobandene regjerer over hele linja. Spør man politiet om hjelp vet man aldri om man får en kule i pannen eller faktisk hjelp til å løse problemet.
Gerardo Naranjo behandler historien med respekt, han unngår å gjøre det til en eneste stor klisje, samtidig som han tar vare på realismen i historien. Han har noen rå actionsekvenser som virkelig understreker poengene i filmen. Han har valgt å skyte lange scener, istedenfor mange, noe som også er en påkjenning for skuespillerne. Dette gjelder spesielt i en sånn film som dette hvor det er så store følelsesmessige påkjenninger karakterene skal igjennom. Det gir filmen en fin flyt og sørger for at det ser realistisk ut.

Filmen er relativt lang, men du kjeder deg aldri. Den engasjerer deg alltid på et eller annet nivå og du må stadig tenke over det du ser og hva du syns. Det stilles også en del moralske spørsmål som er interessante. Er det greit å gjøre gale ting selv om man er et godt menneske med gode intensjoner? Filmen gir egentlig ikke noe svar på dette, men den gir deg som seer inspirasjon og lyst til å tenke over disse tingene. Absolutt en film du også bør få med deg om du er interessert i et perspektiv på hva som foregår i Mexico.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse