Annonse

Filminfo og video

Varg Veum Samleboks 3

Skriften på veggen

Varg Veum (Trond Espen Seim) har lagt tilverelsen som privat etterforsker på hyllen og fått seg jobb som lærer . Sammen med sin nye kjæreste Karin (Lene Nystrøm) har han startet et nytt liv og de leter nå etter felles bolig. Men, idyllen varer ikke så alt for lenge, for brått og uventet får Varg et gjensyn med fortiden da en kjenning fra fortiden dukker opp. "Kniven" (Nikolaj Lie Kaas) har sittet inne i seks år for drapet på en ung jente. Nå er han ute igjen og vil ta hevn over de som fikk han dømt. Det tar ikke lang tid før Varg er viklet inn i en sak der han må ta et oppgjør med sin egen samvittighet og om han selv var en medvirkende årsak til jentas død. Det er bare "kniven" som vet sannheten, men for han gjelder bare en ting: Å la Varg få smake sin egen medisin.

I starten var denne filmen ganske kjedelig og jeg må si jeg kviet meg for å fullføre den etter første halvtimen, men så tok den seg opp. Det er vel i grunnen den erfaring jeg har med Varg Veum-filmene. Jeg har ikke lest bøkene, så jeg kan ikke si jeg vet om Seim gjør en god rolle som Varg, men jeg finner karakteren lite troverdig. Han har hele tiden et uttrykk som minner om fårethet og jeg ser ingen følelser, hverken sinne, sorg eller glede. Her i denne filmen får vi et noe mer peronlig innblikk i Vargs fortid fra den tid han var ansatt i barneveret . Men Vargs tilbakeblikk er ikke unikt for denne filmen. Det blir mye av det hva har sett før, og av de syv filmene jeg så langt har sett er ikke denne den dårligste, men er heller ikke den beste. Det er godt driv i filmen etter de første tretti minuttene, men den helt store spenningen blir det desverre ikke. Jeg ble sittende og vente på et klimaks, men det ble mer som at luften gikk ut av ballongen fremfor at det kom et smell. Men, grei film, hverken mer eller mindre.

Skuespillerene: Trond Espen Seim er som vanlig grei i rollen som Varg, men det er noe ved han som gjør at jeg ikke helt lar meg imponere. Det blir litt for teatralsk. Lene Nystrøm, hva kan man si om henne? Midt på treet uten å gjøre det helt store inntrykket. Da jeg så henne i den danske filmen Fri os fra det onde anså jeg henne som en habil skuespillerinne, men etter Svik og så denne, må jeg si hun bare er dugandes. Nicolaj Lie Kaas spiller "Kniven". Han er vel den som gjør best rolle i denne filmen. Bjørn Floberg gjør som vanlig en god rolle som Hamre, desverre ser vi ikke så mye til han her. Martine Johansen spiller Torild, Eva Beates søster. Som hennes mor og far treffer vi Petronella Barker og Eivind Sander.
Svarte Får

I denne filmen oppdager Varg Veum at han vet mindre om sin kjæreste Karin enn han trodde. For da Karins søster forsvinner og deres mor ligger for døden, ber Karin han om hjelp. Varg lover at han skal finne henne. Han finner henne bevistløs på et hotell drevet av den kyniske Berner som ikke går av veien for å fjerne de som måtte stikke kjepper i hjulene for dem. Sammen med Karin tar han henne med seg hjem for å redde henne, men Siren vil ikke reddes. Og førstebetjent Hamre i Bergenspolitiet må enda en gang rydde opp etter Varg.

Dette er en helt kurant krimfilm, men som i flere tidligere Varg Veum-filmer så når den ikke helt opp på spenningskurven. Det som er greit med Veum-filmene er jo at man som publikum får litt tankevirksomhet med å finne ut hvem som er slemmingen her, hvem har drept og hvem fler blir drept? Det er nesten som en påskekrim, men som med de fleste filmer som er basert på bøker, vil tro denne her er hakket bedre i bokform. Jeg sliter nemlig med å leve meg inn i filmen og finner det hele så lite flytende og troverdig. Enkelte dialoger virker så innøvde og fremtvungne at det ødelegger for det som flyter godt og er bra. Som seg hør og bør i en krimfilm tar den seg opp hva gjelder spenningsmomenter på slutten og selv om den kanksje er noe overraskende, så er den også temmelig klisjéeaktig. Desverre.

Skuespillerene: Som vanlig treffer vi Trond Espen Seim i rollen som Varg Veum. Jeg vet ikke jeg, men kanskje etter 8 filmer er han litt lei av å spille rollen som mørk privatetterforsker med en enda mørkere fortid? Vi treffer også Lene Nystrøm som karin. Denne gangen har hun flere replikker enn hun hadde i Skriften på veggen, noe som bare underbygger det faktum at hun ikke er noen skuespillerinne. Hun burde helt klart holdt seg kun til syngingen. Bjørn Floberg gjør igjen rollen som Hamre. Intet å utsette på han, og det er en befrielse med de kyniske humoristiske kommentarene han kommer med. Espen Hana og Morten Espeland spiller brødrene Berner. Svenske Alexander Karim spiller Alexander Latoor. Jakob Oftebro spiller Alexander Latoors venn, og han er slettes ikke verst.
Dødens drabanter

Førstebetjent Hamre tilkaller Varg Veum til et gisseldrama på en gård utenfor Bergen. Et ektepar er blitt brutalt myrdet og alle beviser peker mot ekteparets fostersønn, Jan Egil. Men Varg, som kjenenr gutten fra sin tid i barnevernet får ikke helt prikkene til å passe sammen like godt som Hamre, og selv ikke da Jan Egil tilstår klarer Varg å legge fra seg tanken på at noe ikke er som det skal være. Sammen med en tidligere flamme og arbeidskollega, Cecilie, oppdager Varg at det drepte ekteparet drev med lyssky virksomhet hvor ungdommers liv står på såpill, noe som skaffet dem mer enn en fiende.  

Etter å ha sittet og sett på to Veumfilmer som ikke helt gjorde det store inntrykket ble jeg positivt overrasket over Dødens drabanter. Den har ikke den helt store spenningen, og kan kanskje kategoriseres mer som et krimdrama enn som ren kriminal. Og når Seim i tillegg virker som om han har fått tilbake gløden for rollen, så lar jeg meg rive med. Her treffer vi en Varg som er mer engasjert i etterforskningen han holder på med. Vi får også se mer av Hamre og det er mer dialog mellom han og Varg enn i de to andre filmene i boksen, og det er aldri feil. Dette blir litt mer ekte fredagskrim som jeg husker fra yngre dager enn en middelmådig krimfilm som jeg ser på de to andre som. Sant og si koste jeg meg med denne filmen. Den engasjerer og fenger på en slik måte at jeg venter spent på neste scene.

Skuespillere: For uten Trond Espen Seim som Varg Veum, Lene Nystrøm som Karin og Bjørn Floberg som Hamre, treffer vi Line Vernda som Veums tidligere kollega Cecilie. Det er befriende å se en dyktig skuespillerinne igjen i en Veumfilm. Heldigvis har Lene Nystrøm en minimal rolle i denne filmen, og det er en stor lettelse. Men, det mangler allikevel noe for å få en god spenning mellom Varg og Cecilie. Det kan nesten virke som at regissør Stephan Apelgren holder skuespilerene tilbake. Sturla Alvsvåg spiller den drapssiktede 17-årige Jan Egil. Vegar Hoel spiller Hans, som også er en tidligere kollega av Veum.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse