Annonse

Filminfo og video

50/50

50/50

Karakter

5 
Adam er 27 år og jobber i en radiokanal sammen med sin bestekompis Kyle. Han begynner så smått å se et seriøst forhold med dama Rachael og har til og med gitt henne en egen skuff i kommoden. Han lever et sunt liv uten røyk, alkohol og med vannfiltret vannkanne i kjøleskapet. Han har gjort det meste riktig og føler derfor det er fryktelig urettferdig at nettopp han får en kreftdiagnose. Etter første sjokket har lagt seg påbegynner han cellegiftkuren som skal fjerne så mye som mulig av svulsten før operasjonen. Han begynner å gå i terapi hos studenten og terapeuten Katherine, som hennes 3 pasient.

Det er ikke bare Adam selv som endres i denne prosessen, men også de rundt han og hans relasjoner til dem. Vil Rachael som har de beste intensjoner om å ikke forlate han, bli ved hans side? Vil moren med sin kvelende omsorg  hjelpe eller hindre han i å bli bedre? Og kollegaene, hvordan reagerer de?


Katherine i et tappert forsøk på å nå gjennom til stabeisten Adam.

Regissør Jonathan Levine er et relativt uskrevet blad i Hollywood. Han har noen få filmer bak seg men gjør med 50/50 sin entre til et litt mer seriøst marked. Filmen fikk publikumsprisen på Aspen Filmfest i 2011, og det er ikke uten grunn. Nykommeren Will Reiser har snekret sammen et manus som virkelig gir rom for karakterbygging og utvikling. Noe Levine har benyttet seg av fullt ut. Dette er en historie som kunne vært preget av en rekke klisjeer som avløste hverandre. Isteden har vi fått et jordnært og varmt innblikk i det å være syk. Vi får se oppturer og nedturer uten at det er proppet av dramatiske fakter og hysteriske miner.

I rollen som kreftsyke Adam finner vi Joseph Gordon-Lewitt som  vant Hollywood Breakthrough Award(Hollywood Film Festival 2011) for sin jobb som Adam. Han klarer å gi Adam en dybde og en styrke som virkelig understreker smerten og håpet som preger hans hverdag. Hans prestasjon støttes opp av Seth Rogen som her gjør en av sine absolutt beste roller som kameraten Kyle. Dem imellom er det en utrolig kjemi som virkelig viser i alt de gjør på skjermen. Legger man så til en sunn dose galgenhumor og perfekt komisk timing fylles filmen opp av latter, glede og ikke minst varme og omsorg.


Et av de fine øyeblikkene med Adam og Kyle. Det kunne blitt sentimentalt så det holdt, men med noen doser humor blir det et varmt og flott øyeblikk.

Det eneste som var noe irriterende gjennom filmen var stadige ustødige kamerabevegelser, noe som kunne vært unngått. Lyden er ellers bra og det skal sies at musikken som er valgt ut er rimelig perfekt til de situasjoner hvor den brukes. Det er musikk som understreker stemningen i scenene på en glimrende måte og dermed sørger for at scenene blir desto mer rørende, men uten å bli sentimentale.

Dette er uten tvil en film som treffer deg i hjerterota enten du kjenner folk som har vært alvorlig syke eller ikke. Den er enkel, varm og morsom, samtidig som den er ulidelig trist. Med tanke på temaet kunne dette vært tv-film på TvNorge men den er nærmest klinisk renset for klisjeer og sentimentalitet. Men karakterutviklingen gjennom filmen, og de små tingene som viser omsorgen mellom Kyle og Adam gjør dette til en fulltreffer. Det er ikke fritt for at det faller en tåre her og der både i triste og lykkelige stunder.

Dette var en av de filmene som jeg egentlig ikke hadde lyst til å se, men jeg er glad for at jeg gjorde det likevel. Imponerende film om vanskelige stunder og hva som gjør at man klarer å dra seg gjennom dem selv om man vil gi opp.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse