Annonse

Filminfo og video

Footloose

I 1984 kom den originale versjonen av Footloose ut, og den var rett og slett bare magisk Nå har manusforfatteren bak filmer som Hustle and flow og Black Snake Moan laget en ny og mer moderne versjon av Footloose. Antagelig er det et stort marked for nettopp denne filmen siden første filmen mer eller mindre oppnådde kultstatus, men hvorfor må man lage en ny versjon når den gamle var så flott?

Det absolutt beste med filmen er at den faktisk er ganske tro til originalen. Enkelte scener og situasjoner er noe modernisert, samme gjelder musikken. Det er jo nesten som å banne i kirken, men det går greit allikevel.

Ren MacCormack har hatt et noe tøffere liv enn de fleste ungdommer på hans alder. Moren har gått bort etter lengre tids sykdom og han flytter fra Boston til Den lille byen Bomont i sørstatene. Bomont på sin side har også lidd et stort tap og dette har satt sitt preg på byen gjennom forskjellige forbud. Det er forbudt med for høy musikk og offentlig dansing. MacCormack har et enormt behov for å markere seg, og gjøre en forskjell og tar derfor stand mot disse forbudene og kjemper en kamp få andre av ungdommene turte ta før han kom.

Selvfølgelig er det lett å være veldig kritisk til en sånn film som dette, spesielt om man elsker originalen. I overgangen til den nye versjonen er magien blitt borte. Men det finnes noen sekvenser og karakterer man kan like veldig godt for det. MacCormack spilles av nykommeren Kenny Wormald og dette er vel første feilen. Han er like engasjerende og likande som et råttent bananskall, hvertfall om man skal sammenligne med Kevin Bacon fra første filmen. Det kommer seg litt utover i filmen, da på tross av dårlig koreograferte dansescener som får det til å se ut som om han har dansekunnskapene til en halt 90 åring. Han begynte faktisk å danse når han var 6 år gammel og skal være en ganske habil danser, men det viser ikke i denne filmen.

Den karakteren som faktisk var den herligste i hele filmen, som sørget for litt varme og litt glede er MacCormacks kompis Willard spilt av Miles Teller. Han spiller faktisk sokkene av Wormald, og selv om han ikke kan danse i filmen, så ser man gjennom prosessen der han skal lære å danse, at han har en god rytme i kroppen og kan danse ganske greit.


Willard lærer å danse av MacCormack, burde kanskje vært omvendt?

Ariel Moore spilles av Julianne Hough som i USA er godt kjent gjennom den amerikanske versjonen av Skal vi danse, hvor hun faktisk ble den yngste deltageren som har vunnet den konkuransen. Hun har dessuten medvirket i filmer som Burlesque og har en karriere som artist på siden. I denne filmen gjør hun en god innsats som både danser og skuespiller og hun kler virkelig rollen. Noen ganger skulle stylingfolka fått et spark bak, men det er jo tross alt ikke hennes feil.

Det gjøres noen småfeil her og der som kunne vært unngått. For eksempel når Ariel skal være med MacCormack på ballet, så møter hun han med høyhælte sko, uten noe rundt ankelen. Min første tanke var, hvordan i helsikke skal hun klare å danse i det der? Løsningen var: andre sko når hun skulle danse.

En annen ting som er litt merkelig er at de i historien forbyr dansing og musikk i det offentlige rom. Men dragracing og heftig bilkjøring forbys ikke, på tross av at alle regelendringene kom istand etter en gjeng med ungdommer døde i en bilulykke.

Misforstå meg rett, dette er en helt grei film, og den vil kanskje klare å ta konseptene fra den gamle Footloose inn i denne generasjonens hjerter. Men for oss gamle travere som vokste opp i originalens tidsæra blir dette for platt, for kjedelig og fullstendig sjarmløst første delen av filmen. Siste halvdelen er bedre enn første. Mest fordi det er en del sekvenser som har vært hentet fra originalfilmen, som er mer eller mindre maltraktert i første delen. I siste delen virker også skuespillerne litt mer varme i trøya og sjarmnivået øker deretter.

Et greit nok forsøk, men man messer ikke med en så høyt elsket original film på denne måten.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse