Annonse

Philip K. Dick er ansvarlig for opphavet til filmer som Blade Runner og Minotity Report. På amfetaminets super highway kunne han produsere opptil 68 sider i løpet av en dag. Men et slikt forbruk kan vel sjelden klassifiseres som annet enn en usunn vane. Da kona flyttet ut av huset satt han igjen med et hjem uten noe å dele det med og hva er vel da naturlig enn å fylle det opp. Han fylte det med folk fra gata, unge mennesker som tok altfor mye dop. Resultatet av dette ser vi i A Scanner Darkly, en halvbiografisk bok som tegner et perfekt dysfunksjonelt fremtidsbilde som kunne vært plukket rett ut av hvilket som helst småby eller forstad. De unge menneskene ser ingen betenkeligheter med å stappe i seg det som kalles Slow Death. For det er vel på mange måter nettopp dette man gjør, dreper seg selv sakte, over tid, samtidig som du mater en parasitt som har kapret hjernen din. Siden han skrev om episoder som stammet fra sitt eget liv, ble han nødt til å sette dette i et fremtidsscenario. Boka ble utgitt i 1977 mens handlingen er plassert i 1994, og dette gjør tidslinjen til fortid for oss, men innebar fremtiden for Philip K. Dick. En fremtid han ikke selv skulle få oppleve. Etter en serie med slag vinteren 1982, døde han på et sykehus i California, 53 år gammel.

- Can you imagine telling your grandkids, 'I saw with my own eyes the six-foot-high block of hash appear out of the blinding fog and walk past, that way, worth two billion dollars, saying, 'No, I don't.' His grandchildren would have him committed.'

Det er vanskelig å forestille seg at kampen for et samfunn uten narkotikarelaterte problemer noensinne vil bli vunnet. Slik handlingen forespeiles i A Scanner Darkly, med en mengde undercover politimenn og høyteknologi for storstilt spaning, ser det heller ikke ut til at fremtiden lover bedring innen dette feltet. Den naturlige tilnærmingen til hallusinasjoner, paranoia, konspiratoriske teorier og daglige opplevelser, er i både boka og filmen ærlig i sin tragiske og komiske form. Selv om deler av handlingen fortoner seg komisk, så er det av hensyn til virkeligheten. På innsiden er tross alt ikke et eskalerende dopbruk uavkortet tragisk, det er heller når bunnivåene begynner å nærme seg at det tragiske melder sin hardføre adkomst. Og komedien sur til tragedien like raskt som du kan snurre rundt en mynt.

- No, see, legends build. After a few centuries they'd be saying, 'In my forefathers' time one day a ninety-foot-high block of extremely good quality Afghanistan hash worth eight trillion dollars came at us dripping fire and screaming 'Die, Eskimo dogs!' and we fought and fought with it, using our spears, and finally killed it.'

Det som virkelig gjør filmopplevelsen til noe for seg selv, er den digitale måten den er filmet på og så etterarbeidet med animasjon. Det vil si, de har lagt animeringen oppå hver bilderute. Dette kalles Rotoscoping, en teknologi som nærmer seg 100 år, og prosessen gjøres idag digitalt. På denne måten får du en tegneserieeffekt der figurene beveger seg mer menneskelig og du får en film der ekte mennesker blir til tegneserieversjoner av seg selv. Blandingen er, om den gjøres riktig, en interessant tilnærming og slik som A Scanner Darkly oppleves, blir det en smal men verdig film. For Philip K. Dick var dette en personlig roman sterkt preget av ting han selv hadde opplevd, følt og tenkt. Den tegner et bilde av tiden, skåret i to og plassert utover all fremtid; en kamp mot menneskets kollektive suggesjon mot noe som hypes  fra moteriktig til sosialt akseptert samtidig som det stemples som samfunnsfientig, antisosial og drepende.

Det levner liten tvil om at dette er en bok og en film som lever opp til hverandre, som begge kan være med på å gi et bilde av Dicks' bakgrunn som Sci-Fi forfatter. Både boka og filmen er to produkter i høy aktelse mtp anbefaling. Les den – Se den, velg en av dem, det spiller ingen rolle hvilken, ta gjerne for deg av begge. Boka gir deg det lille ekstra i historien og filmen gir det lille ekstra i det visuelle. Med Keanu Reeves, Robert Downy Jr., Winona Ryder, Woody Harrelson og Rory Cochrane i rollene vil du ikke bli skuffet.

A Scanner darkly er og blir for det smale markedet, men ikke la deg skremme av dette, det er en herlig liten sak du vil ønske å vende tilbake til fra tid til annen.

- The kids wouldn't believe that either.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse