Annonse

Filminfo og video

Pina 3D

Pina 3D

Karakter

4 
Wim Wenders tar fatt på dokumentaren om danseren og koreografen Pina Bausch med en intens iver. Pina Bausch var en av hans venner og de hadde lenge planlagt et prosjekt sammen. Desverre døde Bausch i 2009, like før de skulle starte filmingen. Pina 3D er en hyllest til en av tidenes største og kompromissløse dansere og koreografer som døde av kreft få dager etter å ha mottatt diagnosen.

Istedenfor et kronologisk handlingsmønster og en historie, møter vi menneskene i dansegruppen hennes, som forteller og viser hva hun og hennes koreografi har gjort for dem og deres liv. Det er stor fokus på det harde arbeidet de måtte legge for dage, og at de sammen følte seg som en familie. De deler minner som har satt sine preg på dem for alltid og gjennom forrykende dansesekvenser får du et godt innblikk i den lidenskapen som denne gruppen har til dans, mye takket være Bausch.

Filmen tar i bruk 3D teknologien, rett og slett fordi Wenders følte dette måtte til for å vise livet og dansen til Bausch og hennes dansegruppe. Dette var et sjakktrekk fordi det løftet filmen opp et hakk når det gjelder opplevelse.Man føler man sitter i salen og ser på den ene forestillingen etter den andre.

Det som også er fascinerende er at Bausch i motsetning til andre koreografer ikke tenkte på alder, eller utseende i samme grad. I denne dansegruppen er yngstemann i begynnelsen av 20 årene. De fleste menn og kvinner som er med er godt voksne. Dette gir gruppen et flott mangfold som også blir gruppens styrke, mye fordi de fremstår som normale og jordnære mennesker. Mennesker som elsker dansen akkurat som Pina selv gjorde.Det er viktig å poengtere at Bausch sin koreografi nok ikke er for alle. Dans er kunstnerisk og kan oppleves på forskjellige måter. Bausch blir nærmest regnet som grunnleggeren av ekspresjonistisk dans, en form for moderne dans. I filmen får vi se både den kjærlige kvinnen og morsfiguren som Bausch på mange måter opplevdes som av sine dansere, samtidig som den viser godt hvor hardt hun og danserene arbeidet. Hvordan perfeksjonismen var i høysetet og kompromisser var fremmedord.

Visuelt sett er denne filmen like sammensatt og kompleks som den er estetisk vakker å se på. Det dukker opp noen merkelige kunstnerisike innslag innimellom som kan få en til å trekke på smilebåndet, og det er bra for filmen kan oppleves uendelig lang i perioder. 3D effektene gjør sitt til at scenene når dansegruppen danser, oppleves mektige og praktfulle.

Det er fascinerende å se hvordan medlemmene av dansegruppen forteller om sitt forhold til ”Pina” og hvordan hun påvirket livene deres. Det er rørende å høre de personlige historiene, og så se danserene utrykke savnet gjennom dansen. Desverre blir det litt langdrygt til tider og kan nok være litt sært og merksnodig der folk spankulerer rundt med trær på ryggen eller danser i rundkjøringer.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse