Annonse

Filminfo og video

Excalibur: Kongens sverd

Fantasydrama basert på sagnet om Kong Arthur, Ridderene av Det Runde Bord og sverdet Excalibur. Vi er tilbake i England på 500-tallet hvor vi møter Uther Pendragon (Gabriel Byrne), en vellystig krigsherre som samarbeider med trollmannen Merlin. Hans forsøk på å samle England til ett rike mislykkes, og da han blir overmannet setter han sverdet Excalibur i en stein og spår at den som klarer å trekke det ut skal bli konge av England. Og der kommer unge Arthur (Nigel Terry) inn i bildet ...Sagnet om Arthur har alltid fascinert meg, men det har i grunnen vært så som så med gode film er/serier om fattiggutten som trekker sverdet opp av stenen, så noe spent var jeg da jeg skulle se filmen fra 1981. Noen supre forhåpninger hadde jeg ikke, og det er jeg i grunneng anske glad for. Historien er nemlig bra, men det blir nesten litt for mange tråder som trekkes frem her. Og da sier det seg selv at man ikke får til noe solid på 140 minutter. Hadde dette vært en miniserie på 2 timer pr episode, hadde det fungert så mye bedre. Men slik blir det fort når man vil så mye mer og ikke har tiden til overs. Sagnet som filmen er basert på er jo så stort og innholdsrikt, så noe lett oppgave var det ikke manusforfatterene Thomas Malory og John Boorman hadde foran seg. Men de kunne jo utelatt enkelte detaljer. Da tror jeg filmen ville fått en mye mer stabil handling.Det som er bra i filmen er all mystikken og magien. I tillegg til stemningen med dype skoger, tåke og trollske tjern, får man skinnende rustninger og en herlig blanding av realitet og magi. Og effektene, de er gode de, til en film laget for 30 år siden. I tillegg er enkelte actionscener fengende.

Skuespillerene i filmen gjør en helt grei jobb. Jeg har sansen for Gabriel Byrne somv i her treffer som Uther Pendragon. Nigel Terry er en god Arthur, men best må jo sies å være Helen Mirren som spiller hans onde halvsøster Morgana. Nicool Williamson spiller Merlin, Nicolas Clay har rollen som Lancelot og vi får også møte Liam Neeson i hans tolkning av Gawain.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse