Annonse
Blånissene har forsovet seg etter den lange høstsøvnen og våkner til den kaldeste vinteren de noensinne har opplevd. Nede i dalen hos rødnissene er det krise. En stor isbre truer med å knuse gården de bor på. Bonden har alt forlatt gården, og rødnissene blir snart tvunget til å gjøre det samme. Kan Dronning Fjellrose hjelpe rødnissekongen Dreng?Spente var vi da vi satte oss i stolene og fikk på oss de ikke så kledelige digitale 3D-brillene på Drøbak Kino, vi skulle jo se på Skandinavias første helaftens kinofilm i 3D. Hvordan ville dette bli?

Historien er temmelig tynn, men vi snakker om en familiefilm her, og det hender seg de har litt lite kjøtt på beina. Temaet som filmen tar opp er jo i og for seg viktig, men får barna med seg det skjulte budskapet om klimaendringer? Jeg vil anta de kun sitter igjen med at man ikke må blåse tre ganger i det magiske Blåhorn dersom man skulle snuble over det, og der stopper vel moralen for dem.

Det var mye artige kommentarer i filmen, men litt trist at manusforfatter (og også opphavskvinne til Blåfjell) Gudny Ingebjørg Hagen og Thomas Moldestad ikke turte stå på egne ben og skape sin egen historie og uten at hovedkarakterene er dårlige kopier av Ronja Røverdatter og Birk Borkasønn. Og her er trukket frem temmelig mye fra andre filmer, som igjen, kanksje ikke barna får med seg, men som vi i den noe eldre garde med noe fartstid innen barnefilmer absolutt får med oss. Men, filmen var helt ok den, til å være et familiejuleeventyr, og det virket som at de tre ungene vi hadde med (11, 9 og 8 år) syntes den var bra. 11-åringen ønsket vel noe mer action, men det kom ikke noe kommentarer om at den var kjedelig, så da falt den litt i smak.Det jeg var mest spent på var 3D effektene da. Hvordan ville de være? Etter å ha sett en rekke amerikanske 3D filmer på samme kino så er det klart man var spent. Og skuffet? Nei, ble ikke det. Det var klart bilde og gode 3D effekter uten skurring. Desverre, etter min mening, var de ikke så godt utnyttet som det var potensiale til. Det var sekvenser jeg skulle ønske var lengre og mer effektfulle, men virket som at barna i salen var fornøyd med det de fikk servert av disse effektene også. Spesielt artig var scenen hvor Fjellrose og Dreng kjører nedover gruvegangene i Gråfjell. Det gav sug i magen.Blånissenes dronning Fjellrose spilles igjen av Ane Viola Andreassen Semb. Rødnissenes konge Dreng spilles av Johan Tinus Austad Lindgren, han var også med i forrige film. Videre treffer vi Per Christian Ellefsen som den kloke blånissen Rimspå. Hilde Lyrån og Knut Walle spiller ekteparet Nissemor og Nissefar. Toralv Maurstad gjør en god jobb som den sjarmerende Mosetussen, dog hans forsøk på dialekt kanksje ikke faller så alt for heldig ut (og her ser vi igjen en klar likhet med Ronja Røverdatter). Ellers på listen finner vi Elsa Lystad og Robert Skjærstad som Gamlemor og Nissefyken. Kullbaronen spilles av Geir Morsdat og hans to tafatte hjelpere Pilten og Mons spilles av Simon Andersen og Stig Werner Moe. Det er Arne Lindtner Næss som står for regien. Han står også bak alle de seks Olsenbanden Jr-filmene, Venner for livet og SOS Svartskjær.3D-opptaksteknikken er det Vision 3 som har levert. De har blandt annet jobbet på den siste Pirates of the Caribbean-filmen. 3D-etterarbeidet ble utført av Post Republic, og de visuelle effektene ble gjort av Storyline Studios og Gimpville.

Jørgen Storm Rosenberg og Lasse Greve Alsos har produsert filmen. De stod også for produksjonen av filmen Julenatt i Blåfjell, i tillegg til Switch og Kautokeinoopprøret.

Location har vært Norsk Folkemuseum, koboltgruvene på Blaafarveværket på Modum, i Sørkedalen, og i Franzefoss gruver i Bærum – som skal illudere det mytiske Gråtfjell.

Noen fakta om filmen:
* Innspillingen startet 18. januar og vil foregå frem til midten av mars, mens premiere blir 18. november over hele landet
* Filmen spilles inn stereografisk i 3-D, som Skandinavias første helaftens liveaction i 3-D, men vil også vises i en 2-D versjon på noen kinoer
* Budsjettet er på 25 millioner kroner
* Filmen følger opp 2009-filmen «Julenatt i Blåfjell» som hittil er sett av over 375.000 på kino

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse