Annonse

Filminfo og video

Ben Hur

Hovedrollen er Juda Ben-Hur (Charlton Heston). Han er en ung prins fra Jerusalem som er øverste leder til å hjelpe landet sitt mot romerriket som i denne tiden er erobret.

Juda Ben-Hur treffer en dag igjen sin barndomsvenn Messala. I motsetning til Juda er Messala er på romernes side som soldat, og møtet er til å begynne med en lykkelig gjenforening, men det varer ikke lenge. Messala vil ha hjelp av Ben-Hur, men dette strider mot hans egne meninger og de som er enig med ham selv. Derfor vender Ben-Hur en slags isfront mot Messala for å være lojal mot sine egne. Dette får han i aller største grad angre på. Juda Ben-Hur blir tatt i fange og benyttet som slave av Messala og hans menn.

Det at denne filmen ble laget for over femti år siden er helt sykt å tenke på. Den er så vellagd teknisk sett, og også når det gjelder dramaturgien, at man nesten ikke kan tro det. Ettersom filmen finner sted midt oppe i romerrikets konfliktfylte hverdag, er selvfølgelig de typiske gladiatorkostymene en stor del av klesstilen. I tilegg er det alltid mange med overalt. Hele tiden er det store mengder mennesker, og jeg kan nesten ikke forstå hvordan man fikk samlet så mange folk og samkjørt de.


Filmen er basert på en bok fra 1880 som på norsk heter ”Ben-Hur: En fortelling fra Jesu tid” skrevet av Lew Wallace. Filmhistorisk sett er ”Ben-Hur” en viktig og stor film. Svært mange filmer handler om nettopp sandalkledde menn med rød ”hanekammer” på hjelmene sine. Men ingen film har klart å skape noe så episk og sammenfattet som denne filmen gjør. Boken til Lew Wallace hadde blitt filmatisert to ganger før denne filmatiseringen i 1959, men det var denne som ble en virkelig suksess med hele elleve Oscarpriser som belønning.

Jeg synes det er fascinerende å se forandringen hos karakteren Juda Ben-Hur idet han går fra å snu ryggen til Messala da han spør om hjelp, og hvordan han selv ber Messala om hjelp og trygler da han blir fanget, men Messala tar igjen med samme mynt. Man kan ikke betegne filmen som noe annet enn legendarisk da man kommer til hesteløpet. Noen mener det er den beste actionscenen laget noensinne, og en rekke av dagens store filmnavn både undrer på og beundrer hvordan kameraene har fanget opp alt som skjer under denne klassiske scenen.

Idet jeg ser filmen begynner jeg å lure om jeg har sett filmen tidligere, men jeg finner fort ut at det er andre liknende historier fra romerriket jeg har sett, bare at de alle antakeligvis er inspirert av ”Ben-Hur” og dens suksessfulle oppskrift. ”Ben-Hur” varer i nesten fire timer, og jeg synes det blir altfor lenge. Det blir på den måten et slit å skulle sette denne i Blu-ray-spilleren, og det føles til tider som et maraton å se den ferdig. Men: Utenom det må jeg bare ta av meg hatten for denne filmen. Ordet episk blir en del brukt om ting som absolutt ikke er særlig episke, men er det én ting ”Ben-Hur” er, så er det episk!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse