Annonse

Filminfo og video

Alien

Prometheus

Regissøren bak denne filmen er den velkjente Ridley Scott, og det var med ”Alien” han virkelig fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Utenom ”Alien” er storfilmen ”American gangster” med blant de mest kjente filmen Scott har regissert. I tillegg har Ridley Scott også en rekke filmer som produsent på samvittigheten, og en hel del av disse har virkelig slått an verden over. Scott er opprinnelig utdannet designer og fotograf, og med mesteren innen grotesk design måtte det visuelle i denne filmen bli ekstraordinært. Det var H. R. Giger som hadde ansvaret for nettopp det vi så i filmen. Fortsatt den dag i dag er han mest kjent grunnet dette stykket med arbeid, og få har klart å konkurrere mot Giger sine kreative tegninger av skapningene til denne filmen. Disse to skapte en helt ny tankegang og et helt annerledes syn på film, dramaturgi, effekter, scenografi og det visuelle generelt.

Et romskip er på vei tilbake til jorda da mannskapet blir vekket av datasystemet. Maskinen gir beskjed om et signal som må undersøkes. De går ut av egen farkost, og finner ut at signalet kommer fra et annet romskip. Inne i skipet finner de dramatiske ting. Marerittet er i gang, og ting blir aldri det samme for mannskapet.
 
Til at denne filmen er laget for over tretti år siden så er det tekniske svært imponerende. H.R. Giger og resten av hans team vant Oscarpris for beste effekter innenfor den visuelle sjangeren. I tillegg ble også filmen belønnet med prestisjetunge priser som beste regissør og beste sci-fi-film. Det å se denne filmen gir en magisk følelse med tanke på at den har vært utrolig viktig for spesialeffektene og historiene vi ser i dagens filmer. Det er helt klart at det er et faktum som er med på å gjøre dette til en ultimat klassiker.
Sigourney Weaver, som spiller en av hovedrollene i filmen, ble ansett som et virkelig filmikon etter ”Alien”. Ikke bare tolker hun rollen sin som Ellen Ripley på en utrolig god måte, og gjør så publikum virkelig tror på karakteren, men Ripley var også en ny skikkelse innen filmens verden. Hun er en tøff og handlekraftig kvinne som få hadde sett maken til på slutten av 70-tallet, og hun ble på mange måter første kvinnelige actionhelt.

Produksjonsselskapet var usikre på om de skulle satse på å produsere en sci-fi-film. Det var ikke en særlig vanlig sjanger, men etter suksessen med ”Star Wars” to år tidligere, var det heldigvis noen som forutså at også ”Alien” kunne bli en vellykket film. Tematikken og problemstillingene lever virkelig i sitt beste velgående tretti år etter, og denne filmen har satt flere standarder for sci-fi-sjangeren. Ikke minst begynte folk å interessere seg for å se hvordan ting kanskje var et annet sted enn på jorda akkurat her og nå.

I 2012 er Ridley Scott aktuell igjen med filmen ”Prometheus”. Dette er helt klart noe for Alien-entusiaster ettersom det er forløperen til ”Alien” som skal fortelle hva som skjedde før vi ble kjent med Ripley og de andre i 1979. Oppfølgerne til ”Alien” som kom i 1986 og 1992 ble regissert av andre enn Scott, men nå er han tilbake i regissørstolen, og jeg er svært nysgjerrig på hvordan denne historien skal bindes sammen med ”Alien”. I tillegg er jeg spent på hvordan spesialeffektene og det visuelle vil være i denne filmen med dagens teknologi når man så hva han fikk til for over tretti år siden. Vil han igjen skape filmkunst, eller vil dette bli en av dagens mange sci-fi-filmer?
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse