Annonse
Gary Oldman var en av årets mottagere av æresprisen.
Det er glitter og glam på som teller på awardsesongens første awards som ble arrangert på prestisjefylte Cirianis Wall Street i New York igår. Showet arrangeres av Independent Filmmaker Project. Organisasjonen har siden starten i 1979 blitt en av de største organisasjonene for folk som jobber med Independent film. De har støttet ca 7000 filmer og har gitt 20 000 filmmakere som aldri ville blitt hørt ellers, en mulighet til å nå ut med sin historie. Pr idag er de 10 000 medlemmer internasjonalt.

Hvert år gis det også ut ærespriser til personer som har gjort mye for independent film gjennom sin karriere. I år går disse prisene til to skuespillere og to som arbeider bak kamera. I år gikk disse prisene til Charlize Theron, Gary Oldman, Tom Rothman og David Cronenberg.

Det ble dessuten delt ut 7 andre priser i år og det var hard konkuranse. Store filmer med store navn preget årets nominasjoner, men allikevel var det også plass for de helt ukjente, og det var ikke uten overaskelse at de fleste som fikk priser ikke akkurat er vanlige navn på folks lepper.


Matthew Lillard har endelig forlatt ungdomsfilmenes verden og gått over i mer seriøse roller. Siste filmen han spilte i var The descendants.

Prisen for beste feature gikk i år til to filmer: The Beginners og Tree of life. The Beginners er regissert av Mike Mills og har en formidabel rolleliste med blant annet Christopher Plummer, Ewan McGregor og Mary Page Keller. Filmen handler om en ung mann som får hele verden i hode når hans far forteller han at han er homofil og skal dø av kreft. I Tree of Life tar vi en tur tilbake til Texas på 50-tallet og er vitne til at eldste av 3 sønner prøver å finne svar på noen eksistensielle spørsmål etter at han er vitne til noe han ikke skulle ha sett.I hovedrollene finner vi Brad Pitt og Sean Penn. Brad Pitt har forøvrig også produsert filmen. Filmen The Descendants som var en av de store favorittene med flere nominasjoner, fikk faktisk ikke en eneste pris.

Dokumentaren Better This World vant prisen for beste dokumentar. Den handler om en FBI informant, to barndomsvenner fra Texas og bomber. Den vant over dokumentarer som Bill Cunningham New York, Hell and Back Again, The interrupters og The Woodmans.
I kategorien for Beste ensemble var undertegnede sikker på at prisen ville gå til gjengen fra The Descendents eller til Martha MarcyMay Marlene, men igjen måtte de begge se seg slått av The Beginners.

Beste Breakthrough Director hadde navn som Sean Durkin(Martha MarcyMay Marlene) og Mike Cahill(Another earth) på listen over nominerte. Vera Farmiga har også gjort seg bemerket som regissør etter en god skuespillerkarriere, noe som har skaffet henne en nominasjon i denne kategorien. Men den som stakk av med prisen var unge Dee Rees for filmen Pariah som handler om det å vokse opp og finne seg selv og sin seksuelle identitet.

Felicity Jones på red carpet før utdelingen.
I kategorien beste nykommer var det flere som fortjente å vinne, deriblant Elizabeth Olsen(Martha Marcy May Marlene) og Shailene Woodley i The Descendants. Men den som stakk av med prisen var Felicity Jones for sin jobb i filmen Like Crazy.

Det finnes også en kategori som originalt nok heter Best Film Not Playing In A Theater Near You. Vinneren i denne kategorien ble, ikke så overaskende den sjokkerende dokumentaren Scenes of a Crime som går inn i dybden av et 10 timer langt forhør av en drapsmistenkt i en profilert sak i New York. Filmen fokuserer på dynamikken mellom etterforsker og den drapsmistenkte og hvordan denne etterhvert fører til en tilståelse.

Nytt i år er Calvin Klein Spotlight on women Filmmaker’s ”living the dream” stipend på 25 000 dollar i cash. Dette er et tiltak for å fremme kvinners karriere innen film ved å støtte ferdigstillelse av produkter, distribusjon og markedsføring for deres første spillefilm. I år gikk denne prisen til Lucy Mulloy for filmen Una Noche. Årets publikumspris gikk til filmen Girlfriend som handler om en gutt med Downs syndrom, som faller for en enslig mor fra en småby, og prøver å forføre henne.
 
 Se dessuten vårt bildegalleri på facebook!
Foto: Jessica Ryan
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse