Annonse
Skal vi nevne tre historier av mesteren Stephen King som kan klassifiseres som noe vakkert, er det bare å se bakover i denne serien til artikkel nummer 61 Stand by me, en film basert på novellen The Body. Videre så hører Den Grønne Mil hjemme i denne kategorien og selvsagt denne ukens artikkel; Rita Hayworth and the Shawshank Redemption. Om du aldri så mye kjenner King for The Shining, Misery eller Carrie, It, The Tommyknockers eller Pet Semetery, unaturlige evner og gjenferd, psykotiske mennesker og utenomjordiske skapninger, så kommer han til sin rett i de makeløst vakre historiene. Og The Shawshank Redemption er nettopp en slik historie.

Novellen om Shawshank, som ble utgitt i samlingen Different Seasons sammen med blant annet The Body og Apt Pupil, er en fengselhistorie like vakker som Den Grønne Mil. Den er ikke like omfattende som historien om John Coffee, men den uskylden som taper i kampen mot rettssystemet er lik for dem begge. Andy Dufresne, Shawshanks hovedperson, skildres på samme måte som Coffee der en førsteperson fører ordet på vegne av den egentlige hovedpersonen. Livstidsfangen Red har rollen som fortelleren i fortellingen om Andy Dufresne. På denne måten blir Andy mer mystifisert og den utrolige historien kan faktisk bare fungere på denne måten, gjennom en annens observasjoner. Det felgselet King beskriver er preget av det samme korrupte systemet som velter seg rundt på utsiden av fengselet, et system som styres av råtne mennesker. Men heldigvis får skammen alltid unngjelde i en rettferdighetens historie.


Filmen på sin side følger novellen med et like glimrende blikk for det vakre. De omgjøringene som er gjort, med tanke på forskjeller fra boka, er lite å bry seg om. Red, som beskrives av Stephen King som en rødhårete irlender, spilles av Morgan Freeman og det kan ikke beskrives som annet enn en oppgradering. Freeman er en bauta av en skuespiller, hans mørke hud har ingen betydning når hans innsats på lerretet er så enestående som den er. Stemmen hans er perfekt som voiceover og det hviler en ro over den karakteren som skinner i hans innsats. Tim Robbins gjør rollen som Andy med det rene og uskyldige intakt. Han kan godt være uskyldig dømt for alt vi vet og den rollen passer ham godt i The Shawshank Redemption. Det er vel heller ingen tilfeldighet at Frank Darabont også er mannen med regi i nettopp Den Grønne Mil. Den samme auraen av noe dyktig ligger over begge filmene.


Det eneste som er litt synd med Differens Seasons er den manglende norske versjonen. For de som ønsker å lese boken blir nødt til å ta til takke med den på engelsk. Ikke at det gjør stort for den som er vant til å lese engelsk, men det er fortsatt mange som foretrekker å lese bøker på norsk. Bortsett fra dette er alt ved Shawshank en gjennomført opplevelse av det vakre, det fantastiske og det beste ved «Stephen King-ismen». Hvis du er glad i gode historier, kan Shawshank gi deg tårer i øyne. Ikke fordi den er så tåredryppende, men fordi slike dyktige historier får en historieelsker til å svette på tærne, til å føle dyp beundring for en slik magisk forfatter. At mannen er mer kjent for sine grøssere og spenningsromaner er lett å forstå, men man må ikke glemme hvor han skinner som mest, med sine utrolige historier i form av de vi har nevn. Hvis du er av typen som leser engelske bøker, er det bare å hive seg over Different Seasons, hvis ikke får du nøye deg med filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse