Annonse
The Girl With the Dragon Tattoo

Karakter

5 
Det er ikke mye som overlates til tilfeldighetene når Hollywood tar fatt på Stieg Larssons Millenium triologi. Første filmen regisseres av ingen andre enn David Fincher som ifjor hadde stor suksess med The Social Network. I de to hovedrollene finner du Daniel Craig og Rooney Mara som støttes opp av flott prestasjoner fra blant andre Christopher Plummer, Robin Wright og Stellan Skarsgård.


Christopher Plummer som Henrik Vanger, her sammen med Blomkvist.

Det hee begynner med en intro som gir sterke assosiasjoner til James Bond introene, men den er sterkere kunstnerisk og visuelt sett. David Fincher har tatt seg noen kreative friheter så derfor er scenene klippet sammen anderledes og  manuset lagt opp anderledes. Men vet du? Det gjør ingenting. Nesten alle kjenner allikevel historien, og hvordan den ser ut på lerretet er jo faktisk basert på regissøren sin visjon og han tar avgjørelser der etter. 

Noe av det som faktisk er overaskende positivt i filmen er det skandinaviske stilutrykket i settingen.  Det ville vært så enkelt å gjort det hele om til en glatt hollywoodproduksjon, men Fincher har altså valgt å holde seg i Skandinavia rent stilmessig. Det er gjennomførte omgivelser som forsterkes av en flott lyssetting, alt for å få frem det kalde Skandinavia og ikke minst landskapet av kalde mennesker i filmen.

Undertegnede var ekstremt skeptisk til castingen av enkelte av rollene. Daniel Craig har aldri vært en storfavoritt, men det skal sies at han er en flott Mikael Blomkvist og gir karakteren styrke og en naturlig tilstedeværelse. Det er de små detaljer som teller i hans fremføring, et eksempel her er hans stadige håndtering av lesebrillene. En sjarmerende liten greie som gir karakteren varme og mennesklighet, samtidig som den understreker hans søkende øye og journalistiske nysgjerrighet.


Blomkvist forbanner dårlig mobildekning og ikke minst kulde.

Når det kommer til rollen som Lisbeth Salander så har castingen gjort en fantastisk jobb. Rooney Mara er helt rå i denne rollen.  I motsetning til Noomi Rapace sin tolkning har hun litt mer sårhet i sin tolkning, og hun passer bedre til rollen hvis man skal se på hvordan Lisbeth beskrives i boka. Rapace sin styrke i samme rolle var hennes agressivitet og konstante sinne. Stylingen er temmelig lik i begge filmene og bygger opp under det faktum at Lisbeth ikke er som alle andre hverken på den ene eller andre måten.

Finchers filmatiske utrykk blir forsterket og mer tydelig gjennom soundscoren i filmen. Trent Reznor og Atticus Ross. Den har finurlige detaljer og bidrar til et relativt forrykende tempo i filmen. Stemningen blir mer intens nettopp fordi lydbildet bygger opp under dette på genialt vis.


En flott kjemi er tilstede mellom Salander og Blomkvist.

Filmen bærer preg av å være laget opp til amerikansk sensur, noe som gjør at viktige scener i filmen blir noe forkortet og gjennomføres på en mer subtil måte. For eksempel ser vi i Menn som hater kvinner at Lisbeth går rart, og sitter vondt etter at hun har vært hos vergen. I Girl with the dragon tattoo ser vi at Lisbeth sitter i dusjen og hun er dekket i blåmerker og blod. Selve scenen hos vergen er klippet på en måte som gjør at den mister noe av intensiteten som den hadde i  Menn som hater kvinner. Da er det godt at Fincher har funnet andre scener som støtter opp om den scenen og viser konsekvensene for Lisbeth slik at vi fremdeles får den sympatien for henne som det legges opp til i Menn som hater kvinner. Disse scenene er nemlig viktige for å forstå hennes rolle som offer og hennes kamp mot nettopp det å være et offer.

Jeg elsket disse bøkene, og jeg elsket de svenske filmene. Derfor er jeg glad at akkurat David Fincher har fått jobbe med den første filmen her og jeg håper virkelig at han får fortsette. Han har vist en flott forståelse for materialet og han har et fantastisk filmutrykk som passer godt til historien. Han er dessuten svært dyktig på å få frem det absloutt beste hos skuespillerne han jobber med, noe som også er tilfelle her. Nå er det bare å glede seg til fortsettelsen!


 
 
 
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse