Annonse

Filminfo og video

Hysteria

Hysteria

Karakter

5 
I Viktoriatiden var  det tøft å være kvinne i London. Man skulle opptre på en bestemt måte, man skulle si lite og ingenting, og utdannelse skulle man hvertfall ikke ha. Man skulle som barn, ses men ikke høres. De kvinner som gikk imot denne normen enten det var ved å slåss for lavere stilte i samfunnet, slåss for kvinners rettigheter eller fordi de kjedet seg grusomt i ekteskapet? De fikk diagnosen hysteria.


Grenville(Hugh Dancy) gjør sitt for å forverre egen senebetennelse for å gi en kvinne en opplevelse av ekte glede.

I filmen hysteria møter vi Dr. Robert Dalrymple som mener det meste av kvinnens problemer kan behandles ved stimulering av kvinnens edlere organer. Desverre fører dette til det vi idag kan kalle for en senebetennelse av den verste sorten, og han ansetter assistenten Mortimer Grenville. Grenville er ung og sjarmerende som bare det og byens kvinner syns selvsagt at det er ganske greit å komme til han for å få noen øyeblikks glede i sitt liv, noe som fører til at timeslisten kjapt fylles opp og hånda til Grenville lider samme skjebne som Dalrymples hånd. Dette får den unge Grenvville til å tenke noen skritt lengre bokstavelig talt. Hva om det hele kunne gjøres på en litt annen måte?

Regissør Tanya Wexler har laget en romantisk komedie som er lett og luftig nok til at temaet ikke oppfattes som noe skittent og skambelagt.  Hun presenterer den kvinnelige orgasmen som det mest naturlige i verden og fnyser av menns manglende forståelse av kvinners ekstase uten å fremstå som medlem av Ottar av den grunn. Det er herlig frigjørende å se på.Det er også et herlig ensemble som opptrer på skjermen i Hysteria. Jonathan Pryce briljerer som Dr.Dalrymple og i rollen som hans assistent finner vi Hugh Dancy, som har en slags uskyldighet over seg som faktisk fungerer bra i rollen. Rupert Everett spiller rollen som Granvilles noe eksentriske venn Lord Edmund St.John- Smythe og presenterer mye humor i filmen. En herlig karakter som Everett gjør utmerket.

Maggie Gyllenhaal har lenge vært en av mine favorittskuespillerinner og hun har ikke forsvunnet fra lista etter dette heller. Hun utstråler en ydmykhet og en styrke som passer hennes karakter Charlotte Dalrymple perfekt. Det er også verdt å merke seg Felicity Jones sitt nærvær på lerretet. Hun er et av Hollywoods nye store stjerneskudd og det er ikke uten grunn.

Dette er en film som i utgangspunktet kunne gått ned den halvpornografiske løypa og bli noe som mannfolka ville se, ikke noe som feiret kvinners seksuelle frigjøring. Heldigvis har Wexler klart å unngå akkurat den fella både med iscenesettingen, storyen og ikke minst castingen. Dette er en film med klasse som tar for seg en viktig tid i kvinners historie, og for noen en viktig oppfinnelse. Men viktigst av alt så tar ikke filmen seg selv for høytidelig. Den er lett og ledig i sitt format og underholdende i sin naturlighet.

Det er rett og slett bare lekkert!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse