Annonse

Filminfo og video

The Resident

The Resident

Karakter

3 
Juliet har gått fra sin utro mann og er på jakt etter ikke bare en ny og bedre leilighet, men også et nytt og bedre liv. De fleste vet at New York sitt leiemarked er noe trangt og spesielt, så da hun finner den perfekte leiligheten som er nesten ferdig renovert, til en rimelig leie; så slår hun til. Det hjelper jo selvsagt at utleieren er meget sjarmerende og passe interessant. Etterhvert viser det seg at det skjer mystiske ting i leiligheten og når hun innser at hun ikke lengre føler seg trygg, innstalerer hun et sikkerhetskamera. Hva vil hun oppdage når hun ser over tapene tro?Temaet spiller på alle kvinners store skrekk: Å bli holdt øye med og ikke minst ha folk i leiligheten uten at man vet det. Så med andre ord kan denne filmen ikke feile som psykologisk thriller med mindre regissøren faller gjennom og det gjør han ikke helt hvertfall. Her brukes alle triks i boka for å sørge for en snikende følelse av paranoia, sympati for offeret og antipati for stalkeren. Noe som desverre gir noe forutsigbarhet. En ting som er noe uforløst er rollen til Christopher Lee, den creepy naboen som lusker rundt. Hans nærvær skaper forvirring men foruten dette og hans relasjon til husverten er dette en karakter som kunne vært noe mer utbygget.

Hillary Swank er god som alltid, og hennes reaksjoner på det som skjer virker naturlige. Her er det forøvrig ikke snakk om å kle på seg høye hæler når man skal rømme, her er det fornuftige joggesko og lette klær. Ikke som så mange andre filmer hvor offeret alltid løper oppover, ikke ned eller utover og du blir sittende drittirritert over hvor dumme dem er.Jeffrey Dean Morgan spiller hennes stalker og dette er faktisk den mest fascinerende karakteren i filmen psykologisk sett. Han balanserer hele tiden mellom normal og fullstendig gal, en overgang som de har klart å manifestere godt i filmen. På en måte er det synd på denne karakteren, men samtidig er ikke hans historie annet enn bakgrunnen for hans handlinger så antipatien blir desto sterkere. Swank og Morgan har forøvrig jobbet sammen før i filmen Ps: I love you, og de har en utrolig god kjemi på lerretet. Morgan har en tendens til å spille enten veldig snille og gode mannfolk eller skikkelig badasses så det var forfriskende å se han spille en sånn karakter som dette.

Dette er uten tvil en av de ekleste filmene jeg har sett på en god stund. Jeg satt alene og så den og det er ikke fritt for at jeg lurte på hva som skjulte seg i bekmørket utenfor vinduene en periode. Filmen trekker frem flere scenarioer som er kvinners absolutte store skrekk, med mindre de avviker fra normalen da. Det er langt mellom de gode psykologiske thrillerne om dagen så det var forfriskende å se en som faktisk ga den herlige krypende følelsen av ubehag. Er den oscarsmateriale? Nei, så alldeles ikke, men den er god for den underholdningen du får når du sitter og ser den. Det eneste som nok sitter i en stund er paranoiaen, hvertfall hos oss kvinner.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse