Annonse

Filminfo og video

Dear Mr. Gacy

Dear Mr. Gacy

Karakter

4 
Denne filmen er basert på boka The last victim av Jason Moss og tar for seg perioden rett før John Wayne Gacy ble henrettet. Jason går på kriminologi kurs på universitetet og leter etter tema for semesteroppgaven da han kommer over nyhetene om John Wayne Gacy. Han lar seg fascinere av Gacy og hans kriminelle sinn, såpass at han velger Gacy som tema for semesteroppgaven.

For å oppnå kontakt med Gacy skaper han en slags fiktiv karakter som han spiller i kontakt med Gacy. Denne karakteren er laget for å skape interesse hos Gacy slik at han faktisk ønsker å ha kontakt med Jason. Han spiller på Gacy sin interesse for unge gutter og hans narsisisme. Det hele utvikler seg til å bli et psykologisk spill av dimensjoner helt frem til dagen Gacy henrettes. Vil Jason klare å skille mellom den fiktive karakteren han har skapt og han selv og vil han klare å bli kvitt Gacy sin innflytelse?


Her får Jason sin bror til å ta bildene han sender til John Wayne Gacy.

Jason tok ikke bare kontakt med John Wayne Gacy, han var også innom andre kjente seriemordere og massemordere som Charles Manson, Dahmer og Richard Ramirez. En kontakt som hadde sin pris, da han tok selvmord i 2006 etter å ha gitt ut boka om hans kontakt med Gacy.

I utgangspunktet var jeg ytterst skeptisk til denne filmen og tenkte ååå neeeeeei, enda en seriemorderfilm som kommer til å være ræva.Men der ble jeg jaggu positivt overasket. Filmen gir en fantastisk innsikt ikke bare i Gacy sin psyke, men også de problemene som kontakten skaper for Jason. Man kunne nok sikkert gått litt dypere i historien rundt Jason, men det er mer enn nok å gå på her. Regissøren har gjort en flott jobb med å fremme psykologien og dynamikken i relasjonen mellom Gacy og Jason. Gacy fremstår noe snillere i denne filmen enn han nok var i virkeligheten, men det er muligens gjort for å forhindre at han blir en karrikatur på seg selv. Fokus i filmen er ikke det groteske han har gjort, men relasjonen mellom han og Jason. En relasjon som blir ubehagelig intim etter som filmen skrider frem.

William Forsythe som spiller Gacy gjør en absolutt troverdig prestasjon. Du får den samme ubehagelige følelsen som folk flest fikk av Gacy etter de fant ut hvem han faktisk var. Han var nemlig en fyr som var godt likt i nabolaget, og han så relativt koselig ut. Derfor var det mange som reagerte da de fikk vite hva han drev med når lyset var slått av hos dem. Det er noe av det mest skremmende med mennesker som han, de kan være hvem som helst, når som helst og ikke minst hvor som helst.

Jesse Moss er ikke i slekt med Jason Moss, selv om man skulle tro det. Han har tidligere spilt i filmer som Tucker og Final Destination 3 og har gjort greie prestasjoner der. Dette er en rolle som har krevd mye av han, og han kommer noe til kort innimellom. Men i scenene der det virkelig teller er han dyktig på å få frem forvirringen, fortvilelsen og dilemmaene hos Jason Moss.

Jeg ble nesten lykkelig da jeg så denne. Endelig en film om en seriemorder som går inn i den mørke materien som faktisk er det interessante. Det er nemlig ikke nødevendigvis handlingene til seriemorderne som er det mest interessante, men hva som foregikk i hodene deres da de gjennomførte dem. Det er også veldig bra at skuespillerne faktisk klarer å få festet psykologien til skjermen på en måte som gjør den forståelig for oss som ser på. Dette er mennesklig og det er rått å se på, i den intime enkelheten.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse