Annonse
Rise of the Planet of the Apes

Karakter

5 
Jeg er for ung til å huske de gamle Planet of the Apes filmene, med blant annet Charlton Heston i hovedrollene. Jeg har heller ikke sett noen av disse filmene foreløpig, selv om jeg håper å få gjort det en gang. Selvfølgelig hadde jeg hørt om apeplanetene, og mitt første inntrykk fikk jeg gjennom den ikke så veldig gode Planet of the Apes fra 2001 med blant annet Mark Wahlberg. Jeg var derfor veldig usikker da jeg satte inn det nyeste kapittelet i spilleren. Jeg hadde sett traileren, og var nysgjerrig, men ikke overbevist om at dette var en film for meg.

Will Rodman (James Franco) jobber hos Gen-Sys og utforsker en nytt vidundermiddel som skal fjerne alzheimer hos mennesker. Forsøkene blir testet ut på sjimpanser først, og etter hvert ser de ut til at de har kommet til et gjennombrudd. Men apekatten som blir testet blir rebelsk og skutt av vakter. I buret finner de et apebarn. Redd for at denne også skal bli avlivet, tar Rodman apen med seg hjem. Årene går og apen vokser opp til å bli en fullvoksen apekatt med navn Caesar (Andy Serkis). Caesar har meget menneskelignende egenskaper, arvet fra moren da hun fikk legemiddelet. Men da Caesar går amok for å redde Rodmans far, blir han sendt til en apeklinikk. Her lærer han å hate mennesker, og får etter hvert de andre apene med seg på en hevntokt.

Det første som slår meg med filmen er de visuelle effektene. Caesar ser, i motsetning til alle andre Planet of the Apes-filmer faktisk ut som en vaskeekte apekatt. Selvfølgelig er det tider da han ser mer ut som et menneske enn en apekatt, men noe sier meg at det er litt av meningen. Karakteren snakker ikke mye, men ansiktsuttrykkene klarer allikevel å uttrykke så mye. Andy Serkis gjør en helt fantisk jobb (igjen), og det er imponerende å se hvordan de har klart å feste dette til film.

Filmens handling er, om ikke virkelighetsnær , så i hvert fall ganske troverdig. Man blir fort fanget inn i historien og man forstår frustrasjonen til Caesar. Men det er også i historien jeg føler filmens største svakhet ligger. De har gjort en solid jobb med å bygge opp rollekarakterene, spesielt Will og Caesar, men når selve kampen mellom apene og menneskene begynner syntes jeg det hele er over så alt for fort. Og med tanke på at filmen ”bare” er 1 time og 45 minutter kunne filmen gjerne ha vært enda litt lenger, og enda flere interaksjoner mellom de to artene.

Skuespillerne blir fort gjemt i bakgrunnen i denne filmen. James Franco gjør en helt OK jobb i rollen som Will Rodman, og John Lithgow gjør en flott opptreden som Wills far. Britiske Tom Felton (best kjent som Draco Malfang fra Harry Potter) imponerer stort som Dodge Landon, selv om jeg til tider fikk veldig assosiasjoner til Draco inneimellom. Den alltid dyktige Brian Cox er også med i filmen, men med så altfor liten spilletid til at han rekker å imponere. Mest skuffet er jeg over Freida Pinto som ikke klarer å engasjere noe i rollen som Wills kjæreste Caroline Aranha.

Bilde
Filmen leveres med 1080p, AVC-MPEG4 koding og 2.35:1 ratio. Bildet har ikke mye å klage på, detaljene er veldig gode og de mange tusen effektene blendes godt inn i det helhetlige bildet. De mørke scenene i ”apefengselet” er nesten helt kornfrie og man opplever veldig lite støy. Noen ganger kommer det scener hvor effektene ikke virker helt, og man ser veldig godt at det er spesialeffekter det er snakk om. Heldigvis er dette ganske sjelden.

Lyd
Denne filmen har en rolig start med lite som skjer, mens siste halvtime av filmen eksploderer (nesten bokstavelig talt). Og med DTS-HD Master Audo 5.1 blir man servert en opplevelse som passer begge. I begynnelsen fylles kanalene av bakgrunnstøy fra jungler, byliv og skoger, mens mot slutten skvetter man av skudd og galopperende hester som kommer fra alle kanter. Det hele kommer med en god score fra Patrick Doyle. God filmmusikk er den musikken du ikke tenker over at er der, men som på sin måte hjelper til med å bygge opp rundt historien. Doyle har gjort dette med bravur på denne filmen.

Konklusjon
Rise of the Planet of the Apes er en film som jeg tror det vil komme etterfølgere på. Hele filmen er lagt opp på at dette er starten av historien, og hvis manusforfatterne Rick Jaffa og Amanda Silver klarer å fortsette den gode retningen, så skal du ikke se bort i fra at de eventuelle neste filmene også kan ende opp med å bli veldig bra.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse