Annonse

Filminfo og video

The descendants

The Descendants

Karakter

6 
Matt King har brukt store deler av livet sitt på å jobbe og har dermedforsømt både sin kone og sine to døtre. Så havner plutselig kona i en koma etter en båtulykke og Matt må begynne å revurdere livet sitt. Plutselig står han ansikt til ansikt med to døtre på 10 og 17 år som han ikke kjenner, noe de er dyktige å påpeke. Ikke nok med dette, hans eldste datter Alexandra forteller han at moren var utro med en annen mann. Matt blir nesten sykelig opptatt av å fikse livet sitt på alle plan. Døtrene skal han få et godt forhold til koste hva det koste vil. Ekteskapet vil han redde, selv om han vet at sjansene for at kona våkner igjen er små. Dette fører til at han drar på jakt etter morens elsker, med døtrene på slep.

Alexander Payne har gjort det igjen: skapt et ektefølt lite mesterverk som balanserer i grenselandet mellom ekstrem tristesse og komikk. Han tar en historie som kunne vært sendt som onsdagsfilmen på TvNorge, og gjør den om til ektefølt filmkunst. Her er det ingen overstadige fakter eller hyperdramatiske sekvenser. Det er rolig, lavmælt og ikke minst trist uten å være overdrevet. Det viser igjen at det enkle mange ganger er det beste. Filmen har hanket inn 5 Oscars nominasjoner og det er ikke mange dager siden Payne og Clooney stakk av med hver sin Golden Globe.

Det bringer oss videre til det som virkelig er en av årets beste rolleprestasjoner: George Clooney som Matt King. George Clooney ble for alvor kjent gjennom Akutten hvor han spilte en av seriens store kvinnebedårere Dr. Doug Ross. Han har siden den gang gitt klasse til en rekke actionfilmer, gitt komisk snert til en rekke komedier, jobbet med Quentin Tarantino og tatt steget bak kamera. Han har modnet foran øynene våre, til å bli en fantastisk skuespiller som er allsidig og ekte. Resultatet ser vi i The Descendants. En anderledes rolle for Clooney, hvor han må være subtil på grensen til det smertefulle. Ekte og jordnær uten å bli for dramatisk. Naturlig morsom uten å spille på sine vanlige pranks og skøyerstreker.

Clooney støttes opp av flotte medskuespillere, og av dem må man spesielt trekke frem Shailene Woodley som spiller hans eldste datter. Dette er en ung dame vi kommer til å få se veldig mye i årene som kommer. Hun er rådyktig på tross av sin unge alder. Hun klarer å gi karakteren en fin dybde og har en naturlig tilstedeværelse på lerretet som virkelig fenger.

Dette er uten tvil en av fjorårets absolutt beste filmer. Den er jordnær og ektefølt og du lar deg rive med inn i den triste historien som kunne vært hentet ut av virkeligheten. Plotet er gjennomført og tar deg inn i Matt’s følelsesmessige berg og dalbane på en herlig måte. Historien er troverdig og mye takket være Payne som klarer å tyne det beste ut av sine skuespillere, og her er det virkelig skuespillerprestasjonene som gir filmen karakter.
I dette tilfellet høyeste karakter.


 
 

Foto: SF Norge A/S
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse