Annonse

Filminfo og video

The Tree of Life

“The only way to be happy is to love. Unless you love, your life will flash by.”

Jeg så The Tree of Life første gang under filmfestivalen I Haugesund ifjor.
Jeg er over gjennomsnittet filminteressert og hadde lest mye om filmen og grugledet meg vel egentlig. Jeg så for meg at det var en rolig, spesiell og krevende film, men uansett en ”must see” for 2011.

Sjelden har vel forventninger passet så godt til den virkelige opplevelsen. Det jeg ble servert var absolutt rolig, spesielt og til og med krevende. Men følelsen jeg satt igjen med etter visningen var enda mer spesiell. Det høres jo igrunn veldig klisjefylt ut, men jeg ble satt ut. Jeg satt nesten og måpet under rulleteksten. Følelsen var veldig rar, men helt fantastisk.

På vei tilbake til hotellet var jeg så glad for at ingen snakket til meg, jeg trengte liksom bare å være alene en liten stund. Det nærmeste jeg har kommet en slik følelse var da jeg første gang så David Lynch’s mesterverk Mulholland Drive. Men det var sterkere nå, og det er definitivt slike øyeblikk som gjør det godt å være filmelsker!

Vel tilbake på hotellet tenkte jeg mye på filmen. Jeg visste jeg hadde sett noe helt unikt, men jeg trengte litt tid til å fordøye inntrykket, og rett og slett for å finne ut om det i det hele tatt var en god film eller ikke.
I ettertid har jeg vel kommet frem til at The Tree of Life var en av de beste, om ikke den aller beste filmen i fjor.

Det er vanskelig å si rett frem hva The Tree of Life egentlig handler om, men kort fortalt møter vi Jack (Sean Penn), en 40 år gammel arkitekt som ser tilbake på livet sitt, for det meste hans oppvekst på 50-tallet, der vi møter hans autoritære far (Brad Pitt) og hans mor (Jessica Chastain).
Men regissør Terrence Malick (Badlands, The Thin Red Line) har laget en episk film med så mye mer å tilby enn mitt korte synopsis kan gi inntrykk av. Den genierklærte regissøren lager ikke film ofte (The Tree of Life er hans femte film iløpet av 40 år), men han lager filmer man diskuterer, studerer og engasjerer seg i.

Malick gaper kanskje ved første øyekast over svært mye i The Tree of Life, men alt fungerer strålende. Han tar for seg skapelsen av jorden og dens skapninger (til og med dinosaurer er med), tar opp spørsmålet om Gud og tro, og tar oss med på en reise helt til universets ødeleggelse. Hele veien uten at vi synes det blir for voldsomt.

The Tree of Life er en nydelig film. Skuespillerne gjør en kjempejobb, og alt blir veldig virkelighetsnært. Og ikke minst er filmen vakker i utseende også. Solstråler skinner gjennom greinene på trær og stort sett hvert eneste bilde kunne vært tatt rett utfra filmen og hengt på veggen.

The Tree of Life vant gullpalmen under filmfestivalen i Cannes og ble nominert til tre Oscar statuetter. Blant annet for beste film.

Bilde
Et plettfritt bilde med tydelige detaljer i både ansikter og andre detaljer i nærbilder gir oss enda en soleklar grunn til å eie dette mesterverket!

Lyd
Nok engang, plettfritt! Dialogen er klar og tydelig og i en tilsynelatende stillferdig film får både surroundanlegg og subwoofere nok å jobbe med både i vulkanutbrudd, buldrende fossefall og helt ned til de minste bakgrunnslyder.

Ekstra
Dessverre ingenting på denne utgaven. Den amerikanske utgaven får i det minste en dokumentar og en trailer.

Konklusjon
The Tree of Life gir veldig mye til den som har tålmodighet til den. Det er utvilsomt en krevende film, og sikkert ikke for alle. Jeg har uansett ingen problem med å anbefale den varmt til alle, kun basert på ønsket om at alle kan oppleve den slik jeg gjorde! Legg til fantastisk bilde og lyd, og du har en utgivelse som alle bør ha i hylla!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse