Annonse

Filminfo og video

Muldvarpen

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Karakter

4 
Vi befinner oss på 70-tallet i England. Den kalde krigen raser og Control, direktøren for den britiske etteretningstjenesten trekker seg etter en mislykket operasjon i Budapest. Men han har mistanker om at en av de fire senioragentene er en dobbeltagent. Agenten George Smiley blir satt på saken på tross av at han egentlig har blitt tvunget til å trekke seg ut av etterretningstjenesten.

Filmen er basert på John Le Carrè sin bok Tinker, Tailor, Soldier, Spy, en bok som av mange regnes som den ultimate spionthrilleren. Dette er nok noe av grunnen til at historien er såpass spennende og intrikat som den er. Den drar deg sakte inn i et univers hvor du stadig blir sittende å lure på hvem som faktisk er mulvarpen. Du blir stadig overasket over oppdagelser som gjøres, og det er en krypende uhygge som skaper en spenning som hever filmen. Ikke vent deg noen store actionsekvenser, dette er en spionthriller av den lavmælte sorten, og dette kan oppleves som enten filmens styrke, eller filmens svakhet.

 I 1979 ble boken også laget til en tvserie med Alec Guinness i rollen som Smiley. Guiness fikk BAFTA for beste skuespiller for sin innsats i serien i 1980. Det er også et vanvittig ensemble regissør Thomas Alfredson har fått med seg i denne filmatiseringen. I rollen som Smiley finner du Gary Oldman som gjør en av sine beste roller noen gang. Hans  kalde intensitet og autoritet på skjermen kommer godt frem i denne rollen så det er ikke overaskende at den har gitt han en nominasjon til Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Dette her var for meg en litt selsom opplevelse. Jeg hater nemlig spionfilmer, syns det er noe av det kjedeligste som finnes. Men jeg må allikevel si at denne er vellaget og ikke minst interessant på tross av den nokså brune og lugubre scenografien som tar oss tilbake til 70-tallet. Jeg lar meg overbevise av skuespillet og engasjere av historien så noe riktig har regissøren gjort. Det blir spennende å se hva som skjer på årets Oscarutdeling, vil Oldman klare å stikke av med beste mannlige hovedrolle slik mange spår?

Foto: SF Norge A/S
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse