Annonse

Filminfo og video

Gutten og Delfinen 3D

Clearwater Marine Aquarium ligger på kysten av Florida, rett ved en vakker liten halvøy som heter Clearwater. CMA er en organisasjon som redder, rehabiliterer og setter ut igjen sjødyr som har blitt forlatt eller skadet. I enkelte tilfeller er det lite gunstig å sette ut sjødyrene etter rehabiliteringen fordi skadene er så store at de ikke vil klare seg ute i naturen på egen hånd. I disse tilfellene vil sjødyrene bli boende på Clearwater Marine Aquarium og bli tatt vare på resten av livet. Winter er en av disse. Akvariumet har omtrent 800 frivillige og en stab på 40-45 stykker som sørger for driften av akvariumet, redningen og ikke minst pleien av akvariumets beboere.


 
Da Winter var tre måneder gammel satte hun seg fast i tauet til en krabbeteine i Mosquito Lagoon i nærheten av Cape Canaveral og ble reddet av noen lokale fiskere. Hun ble så reddet av Harbor Branch Oceanographic Institute og Hubbs insistute i Orlando, for så å bli fraktet til Clearwater Marine Aquarium på andre siden av Florida. Hun hadde sår på begge sidene av munnen, over tungen, finnene og halen. Sårene på halen var såpass dype at blodsirkulasjonen til halen ble kuttet av og gjorde at vevet på halen døde. Etter noen dager på Clearwater Marine Aquarium falt halen av. Da hun ankom CMA var hun dehydrert, veldig tynn og hadde problemer med å ta til seg næring, så det så ikke lyst ut for Winter.

Vel fremme på CMA fikk Winter medisinsk pleie døgnet rundt. De arbeidet hardt med å sørge for å få i henne næring og etterhvert kunne de se stor forskjell. Da halen falt av lærte hun seg en egen måte å svømme på, men denne la press på ryggmuskulaturen og er noe ugunstig for henne i det lange løpet. Foruten pleie døgnet rundt ble det begynt på å utvikle en protese som skulle gjøre det lettere for Winter å svømme som andre delfiner. På tross av at ekspertene trodde hun ikke ville overleve, er hun idag frisk og lever et godt liv ved CMA.


Winter deler bassenget med sin beste venninne Panama, og sammen holder de show omtrent to ganger dagen i akvariumets åpningstider. Men disse showene er i motsetning til andre delfinshow ikke basert på å vise frem delfinene og hvor smarte dem er. Showet legges opp etter Winter og Panamas dagsform, det tas hensyn til hvorvidt de er slitne, om de trenger å leke eller om de skal trene. Publikum får med andre ord bare være med på de tingene som delfinene gjør hver dag etter deres dagsform, delfinene tvinges ikke til å opptre.


Det er ikke barebare å få fatt i en protese til delfiner, det er bare en delfin som har prøvd dette før og det var en i Japan. Men Kevin Carrol fra Hanger Orthopedic group visste råd og begynte arbeidet med å lage en protese til Winter. Han og firmaet har til dags dato laget 17 forskjellige haleproteser med stadige forbedringer, uten noen kostnader for akvariumet. Det å få laget en protese er greit nok, men å få den til å sitte på delfinen er en helt annen historie. Protesen består av to deler, selve halen og en strømpe som trekkes over stumpen slik at halen sitter ordentlig på. Halen i seg selv må ikke være for stiv, men den må være sterk nok til å tåle Winters bevegelser. Strømpen er laget med et materiale som skaper et slags vakum mellom huden til Winter og strømpen, så den blir sittende på. Men utviklingen av disse haleprotesene har ikke bar hjulpet Winter, teknologien har også kommet mennesker til gode, deriblant for krigsveteraner som har amputert.


Winter og Panama trener og koser seg under et av showene. Foto: Jessica Ryan

Men noe av det mest fantastiske med Winter og hennes historie er hvordan den inspirerer og gir håp til mennesker som har gått gjennom noe av det samme som henne. Ifølge en av de frivillige på senteret, John T Fawell er det veldig stor forespørsel etter å få møte Winter, men de har ikke sjanse til å etterkomme alle.

 - Selv om vi skulle ønske at alle som ville, kunne få komme å se henne, må vi ta hensyn til hennes helse også sier Fawell.

Men det kommer flere på besøk til Winter hvert år, nettopp fordi hennes historie har inspirert dem til å akseptere sine egne handicap og de har fått håp om en bedre fremtid, nettopp på grunn av Winter og hennes enestående stayingpower. Winter har nemlig skjønt det, det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det. Mens Winter svømmer rundt i bassenget nedenfor forklarer Fawell hva som nok er nøkkelen til hennes styrke.

-For Winter er det hun uten hale som er en normal delfin, ikke de andre. Det som skjedde, skjedde med henne da hun var så ung, at hun kjenner ikke en annen tilværelse enn den hun har idag, forteller Fawell.

For Winter er nok ikke særlig bemerket av den nyvunne kjendisstatusen. Det eneste hun nok merker til det er at akvariumet er under stadig utbygging på grunn av stor pågang etter A Dolphins Tale filmen kom ute. Det er mange som ønsker å se delfinene og akvariumet noe som gir muligheter for bedre økonomi og ikke minst utbygging slik at det er muligheter for å ha flere sjødyr der. Akvariumet har startet en kampanje for å samle inn alle pengene de trenger for de planlagte utvidelsene. Akvariumet som i seg selv ikke var laget for å vise frem dyrene for et publikum, gjøres stadig mer og mer brukervennlig. 

Nederste bildet er av siste tilskuddet hos Clearwater Marine Aquarium, som har noenlunde samme historie som Winter. Bildet er tatt gjennom et vindu som ble spesiallaget for filmen A Dolphins Tale. Foto:Jessica Ryan
 


Foto: Jessica Ryan
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse