Annonse

Filminfo og video

Cleopatra

Cleopatra

Karakter

5 
Cleopatra er en amerikansk historisk dramafilm fra 1963. Den er regissert av Joseph L. Mankiewicz og hovedrollene spilles av Elizabeth Taylor, Richard Burton og Rex Harrison.

Filmen handler om Cleopatra VII av Egypt som har blitt kastet ut av palasset av sin bror. Men, ved hjelp av sitt forhold til Julius Cæsar, gjenopptar hun tittelen sin. Hun vil også med hans hjelp forsøke å forene Roma og Egypt til et storslått rike. Etter at Cæsar blir myrdet, forfører hun og jobber hun for generalen hans, Marc Antony. Denne oppgaven lykkes hun veldig lett med, og alt er klart for det nye riket.Dette er så absolutt en fabelaktig helaftens spillefilm. Hele 4 timer og 11 minutter med spektakulære scener og historisk handlig, i tillegg til gode skuespillere gjør at det går unna som en lek. At filmen ble en kostbar affere, det kan jeg fullt ut forstå. Det ryktes om at det ble benyttet rundt 20000 kostymer i denne filmen, i tillegg til tusenvis av statister. Og det merkes. Men, ikke bare er filmen feiende flott rent visuelt, den er også lærerik og etter å ha sett filmen får jeg lyst til å lære mer om Cleopatra, Cæsar og Antonius.Det er en gripende historie vi får presentert, og den bæres utmerket av gode skuespillere. Den mest imponerende rollen vil jeg si det er Rex Harrison som står for. Han spiller Julius Cæsar og uten han i denne rollen hadde neppe filmen vært så god som den er. Han skal ha stor kreditt for de nesten to første timene av filmen, som han i grunnen værer på egen hånd. Men det er ikke bare skuespillerene som gjør denne filmen. Den er visuellt vakker og de bilder den byr på var orginalt gode, men her i denne Blu-ray utgaven er det bare glitrende.

Da filmen kom, fikk den blandet mottakelse av kritikerne, men den ble en stor publikumssuksess og endte opp som den mest innbringende filmen i USA i 1963. Filmen høstet fire Oscar for Art direction, fotografi, kostyme og visuelle effekter. Roddy McDowall, som spiller Cæsars nevø Octavius, ville nok hanket inn Oscar for beste mannlige birollle, men desverre ble det rot i listene og han havnet på listen som hovedrolleinnehaver.

Elizabeth Taylor gjør en helt grei jobb. Jeg synes hun noen ganger overspiller, men pga de mannlige motspillerene så trekker ikke dette ned noe særlig på filmens helhet. Man bare tenker at Cleopatra også var litt av en Dramaqueen. Richard Burton spiller godt som Marcus Antonius, og han ble nominert for sin rolle, slik som Taylor også ble. Men ingen av dem fikk tildelt prisen.Ekstramateriell:
  • Audiokommentarer av Chris og Tom Mankiewicz, Martin Landau og Jack Brodsky
  • 2 timers dok.film: Cleopatra filmen som forandret Hollywood
  • The fourth star of Cleopatra featurette
  • New York- og Hollywood-premieren
  • Trailere og stillbilder
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse