Annonse

Filminfo og video

Safe House

Safe House

Karakter

5 
Matt Weston kjeder ræva av seg på jobb hver eneste dag, selv om han faktisk jobber i CIA. Desverre er han på laveste steget av rangstigen: Safe-house vakt.  Han vokter CIA sitt safe-house i Cape Town, må lyve til kjæresten og blir stadig overgått i forfremmelsesrekken. En dag går det hele rake veien til helvete. Han får besøk av et CIA team og deres fange Tobin Frost. Tobin Frost er avhopper og skal ha solgt statshemmeligheter over hele linja de siste 10 årene. I hælene på Tobin kommer det leiemordere som har helt klare planer for både Weston og Frost. Vil de klare å komme seg unna?

Jeg blir rent lykkelig over å se filmskapere fra scandinavia som slår seg opp og frem i Hollywood, det er rett og slett lekkert. I dette tilfellet er det svensken Daniel Espinosa som vi sist stiftet kjennskap til i filmen Cash som stort sett ble kritikerrost her i Norge. Med seg fra det prosjektet har han også svensken  Joel Kinnaman som her får bryne seg på motspillere som Ryan Reynolds og Oscar-vinneren Denzel Washington.Historien er enkel, men den er full av små twister her og der som virkelig løfter den og gir den en enorm spenning. Det finnes noen punkter som er veldig forutsigbare, men det kan tilgis når man ser på helheten i filmen. Filmen er preget av  intime nære bilder i scener hvor du virkelig skal bli kjent med karakterene, godt kjent. Dette sammen med det småkornete bildet, manglende sminke og den ikke alltid perfekte lyssettingen gir en realistisk ramme til en historie som kan være ganske ”far out”. Dette er så absolutt filmens store styrke. Den engasjerer deg, på tross av storslåtte lange actionsekvenser i mørket enten på fire hjul eller face to face combat, så mister man ikke nærheten og det mennesklige i karakterene. Disse to momentene i filmen forsterker faktisk hverandre istedenfor å skape mer avstand som det ofte gjør i actionfilmer.Karakteren Tobin Frost er den perfekte antihelt og Denzel Washington er perfekt i denne rollen. Hjan har en stoisk ro, manipulerende tilstedeværelse og en intensitet som kan slå hvem som helst i bakken. Samtidig ser man noen små glimt av godhet og medmennesklighet som vekker sympati for hans karakter.

Matt Weston er en smart fyr som plutselig befinner seg i situasjoner der han må slåss for sitt eget liv, han har ingen anelse hvem han kan stole på, hvem som bedrar han og hvem som prater sant. Ryan Reynolds kunne med fordel ha gitt karakteren mer selvtillit, slik det er nå fremstår Weston til tider svært sippete og bare irriterende. Men Reynolds og Washington er en god match, de spiller godt av hverandre, selv om man skulle ønske en litt mer munnrapp Weston til tider.

Etter 80 og 90 tallets store actionbonanza, så har jeg igrunn vært ganske mettet på actionfilmer og CIA-filmer har jeg aldri vært begeistret for. Men denne filmen engasjerte meg veldig. Man rekker ikke kjede seg fordi det skjer alltid noe og man lar seg fascinere og trollbinde av Washingtons karakter, nettopp fordi den er så fantastisk spilt. Reynolds har litt igjen å gå på før han når samme nivået som Washington, men det er helt greit, han får ”A for effort”.
 

Foto: UiP
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse