Annonse

Filminfo og video

Heksene i Eastwick

Boka som filmen er basert på, ja basert på er stikkordet her, har plassert handlingen i den fiktive byen Eastwick i Rhode Island. Det er det småborgerlige i beste utsnitt, hvor man er mer opptatt av hva naboer gjør, hvor livet et fylt opp av alt det dagligdagse den lille byen har å by på. Ryktespalten i lokalavisen, murer som holder deg innenfor de satte normene og all trengsel mot murene blir uglesett. Men de tre heksene bryr seg fint lite om byens holdninger. De er alle tre skilt og har sine elskere, gifte menn som søker til kvinnene for et eventyr i en pastellblå hverdag blottet for spenning. Når så, Daryl van Horne flytter inn i det gamle Lennoxgodset, blir de tre kvinnene alle en del av godsets... kosekvelder. Daryls eksentriske vesen, med sin forskning på alternative energikilder, sin sans for gyselig popkunst og brautende natur er noe jentene aldri har opplevd. Men noen har planer om å kapre gullfuglen i Lennoxgodset.

Dette er sånn røft fortalt hva boka handler om. Filmen på sin måte er en helt annen vei. Den har basert  seg på grunnideen fra bokas handling, men med en langt mer underholdende historie. De tre skilte kvinnene sitter på sine vante torsdagskveld hvor de drikker martini og snakker om menn, livet og arbeid. Samtalen dreier seg mer inn på menn og de lister opp den perfekte mann, en mann som dukker opp i skikkelsen av Daryl van Horne. Hans inntreden i livene deres er som en voldsom bølge som fører flåten deres av et liv ut i ukjent farvann, et spennende farvann fylt av heksekunst, drikke, sex og lek. Byens selvutnevnte besserwisser snuser opp aktiviteten i Lennoxgodset, men Daryl lar ikke det småborgerlige høysetet true deres sabbatiske ordning. Men når heksene ønsker pause, blir det bråk.

Den største forskjellen mellom bok og film er underholdningsverdien, for det mest skuffende med boka er det totale fraværet av et høydepunkt. Du føler at handlingen hele tiden glir avsted på samme småborgerlige plan som byen Eastwick er grunnlagt på, uten at det løfter seg på noen måte. Du vil at noe skal begynne å rulle, men steinen står fullstendig stille. Det er en historie som er dratt ut i det langtekkelige, men dette kommer ikke fra et ønske om ren action og eksplosjoner. Det er rett og slett ikke noe som løfter handlingen til noe overraskende eller eksepsjonelt. Filmen på sin side, med den elskverdige Jack Nicholson i rollen som den småkåte hanndjevelen av et vesen, er et fyrverkeri sammenlignet med John Uptons bok. Han har i filmen ingen annen rolle enn å forføre de tre heksene, mens han i boka er langt mer en mann som engasjerer seg. I filmen er de tre venninnene ikke klar over sine evner, mens de i boka er fullverdige hekser. Og høydepunktet som filmen lader opp til er verdt hele filmen alene.

Som filmglad er det lett å elske Nicholsons diabolske, vulgære og sleske fremtoning. Rollen i Heksene fra Eastwick er som skapt for Nicholson og han leverer den rett i hansken. Det er artig å for en gang skyld kunne anbefale filmen langt sterkere enn boka. Hvis du er en helstøpt lesehest med enda mer drøvtyggende kjever enn meg, så kan du godt begi deg ut på boka. Men hvis du er litt mer på filmsiden, så er filmen den å foretrekke. Filmen er å anbefale uansett hvilken sky du sitter på, for Jackie Boy er filmens o'store stjerne.

Klipp vel verdt å se:
EN FEIL OPPSTOD. KUNNE IKKE LASTE VIDEO...
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse