Annonse

Filminfo og video

Kompani Orheim

Kompani Orheim

Karakter

6 
Det er det glade 80-tall og hårspray, ball-gensre, islendere og palestinaskjerf er overalt du ser.  Jarle er i all hovedsak en snill gutt, men han begynner så smått å gjøre opprør, først utenfor hjemmet men etterhvert tar han med seg det samme motet hjem. Som han sier selv, hvorfor kan ikke foreldrene hans bare skille seg, som normale folk?Tore Renberg sine bøker om Jarle har gjort stor suksess over hele Norge, også i filmform, kompani Orheim er intet unntak. Med Arild Andresen i registolen har filmen blitt et lite mesterverk som har høstet gode kritikker og fikk prisen for beste nordiske film på Gøteborg’s internasjonale film festival.  Den ble så valgt som Åpningsfilm på Filmfest Oslo.

Arild Andresen har virkelig gjort en god jobb med historien, med å bringe frem det beste i skuespillerne og ikke minst med manuset hvor han jobbet sammen med Lars Gudmestad. Et manus som er respektfult laget i henhold til romanen og som tar hensyn til det sensitive materialet. Dette kunne fort blitt klissete og kjedelig, men isteden har Andresen og castingteamet sørget for at de som besetter rollene innehar kvaliteter som gjør det hele troverdig og nært, uten at det blir klissette. Noe av det mest fantastiske med filmen er scenografien. Du får virkelig en smak av 80-tallet. Det er faktisk lekkert å sebildekomposisjonen i enkelte av scenene, selv landskaps-scenene er godt bygget opp. For oss som er fra Stavanger vil det være tydelig at en del av de locations som er brukt ikke alltid er helt riktige i forhold til hverandre, men det er småplukk og det er nok valg som er gjort av hensyn til bildekomposisjon.

Det er en ting som løfter denne filmen mer enn noe annet og det er Kristoffer Joner. Han tar en utrolig vanskelig karakter som lett kunne bare vært et monster, og gjør den til et menneske. Et menneske med et komplekst følelsesbilde som kan være snill som et lam det ene øyeblikket og egoistisk som bare pokker det neste. Den psykologiske kontrollen han har på familien kommer utrolig godt til utrykk,selv om han ikke alltid er fysisk voldsom. Et par av scenene hvor Joner spiller mot Enger er rett og slett hjerteskjærende i sin ekthet.Det er også verdt å trekke frem moren til Jarle, som spilles av Cecilie Mosli. Hun er det perfekte eksempelet på en kuet kvinne som på mange måter er i ferd med å oppdage den kvinnelige kraften og ikke minst sin egen kraft. Hennes overgang fra offer til kvinne med ansvar for eget liv er ikke dramatisk eller overdrevet, den fremstår som en naturlig prosess inspirert av en veninne som nettopp har skilt seg. Mosli har gitt karakteren en fin sårhet som er dyp og rørende uten å bli for sentimental.

Vebjørn Enger har til nå vært et uskrevet blad og hans rolle i Kompani Orheim er hans debut.  Dette er virkelig en god prestasjon av en nykommer, og det lover godt for hans fremtid. Han holder absolutt mål, selv i intense scener hvor han spiller mot Kristoffer Joner. Deres samspill er dynamisk og følelsesladet selv i de tøffeste scenene. Utrolig flott å se på.

Jeg er selv vokst opp i Stavanger på 80-tallet og dette ble for meg en reise tilbake i tid. Jeg kunne annet enn å le av læreren med den høye panneluggen, ballgenseren og palestinaskjerfet. Jeg kjente mange som Jarle, selv om jeg kanskje ikke skjønte det den gangen. Men idag ser jeg det, og jeg ser det klart. Jeg tror at mange barn og ungdom i dette landet kan ha stort utbytte av å se denne filmen, for den har faktisk et budskap som går langt utover filmens underholdningsverdi.

Takk Jarle. 

Foto: UiP
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse