Annonse

Filminfo og video

Hugo Cabret

Filmfest Oslo ble igår avsluttet med verdenspremiere på Into the white hvor regissør og alle skuespillere var til stede. Langs den røde løperen sto det rundt 100 forventningsfulle Harry Potter fans som ønsket å få et glimt av sin helt Rupert Grint. Sammen med Rupert Grint kom også de andre skuespillerne fra filmen: Lachlan Nieboer, Stig Henrik Hoff, Petter Kross og Florian Lukas. Regissør Petter Næss var selvsagt også til stede og kastet glans over sin egen premiere.


Regissør Petter Næss og Florian Lukas. Foto Jessica Ryan

Prisdryss
Foruten masse god film har det også vært noen anledninger der Filmfest Oslo har gjort ære på de som står bak filmene. Først ut var Sir Ben Kingsley som fikk Filmfest Oslo sin Lifetime Achievement award på onsdag. På avslutningen av festivalen ble først Martin Scorsese sin Hugo Cabret hedret med Filmwebs publikumspris. Denne prisen er stemt frem på nett av publikum som har vært på festivalen eller i urner på Filmfest Oslo sine stands. UiP’s direktør Liv Jacobsen var til stede og tok imot prisen.

Filmfest Oslo Jurypris skal deles ut hvert år og er en jury som består av bare skuespillere noe ledelsen i festivalen mener er veldig gunstig på grunn av deres erfaringer nettopp i film. I år består juryen av Kåre Konradi, Agnes Kittelsen og Anders Baasmo Christiansen. Prisen de deler ut er på 10 000 Euro som går til distributøren av vinnerfilmen. I dette tilfellet vant Arthaus med ”Polisse” som var en av 10 konkurerende filmer på det internasjonale programmet. Direktør i Arthaus Svend B. Jensen var tilstede og mottok prisen på vegne av Arthaus. Han utrykte stor glede over at de fikk den første Juryprisen på filmfesten samme året som de feirer 20 år som distributører.

"Vi har gleden av å dele ut Filmfest Oslos aller første jurypris! 
 
Det internasjonale konkurranseprogrammet har bestått av 10 filmer. Mange av filmene har imponert juryen, et par forsvunnet ut veldig fort, men etter grundige diskusjoner rundt flere favoritter endte juryen opp med et enstemmig valg. For det var én film som skilte seg ut, én som ikke ville slippe taket.
 
Vinnerfilmen er en velkomponert historie, og sjelden fortelles det så grundig om noe så vanskelig. Den er uforutsigbar, den er ubehagelig, men den er ikke ekskluderende. Filmens formspråk tjener innholdet og historiene fortelles med et dokumentarisk preg.
 
Vi får innblikk en yrkesgruppes hverdag som for de fleste av oss er en ukjent verden. Gjennom et fintfølende samspill mellom regi, skuespill og foto får vi en suggererende og virkelighetsnær historie. Filmen nektet å slippe tak i oss, selv om vi på mange måter ønsket å slippe unna.
Vinneren av Filmfest Oslos jurypris er den franske filmen "Polisse".

Spennende gjester
Foruten Sir Ben Kingsley som gjestet festivalen i dens første dager, har det ikke manglet på spennende gjester. I forbindelse med Nobel’s testamente dukket Liza Marklund opp og presenterte filmen. Etter filmen var det også en liten Q and A, noe det norske publikumet kanskje ikke er så vandt til skal man dømme etter antallet spørsmål som kunne telles på en hånd. Der fortalte Marklund blant annet at hun var av de første som fikk lese manusene til Stieg Larrson og at hun også så visse likhetstrekk mellom Salander og Bengtzon. Sammen med Marklund var dessuten hovedrolleinnhaver Malin Crèpin som kunne fortelle at Bengtzon sin kickass-natur var grunnen til at hun ville spille rollen. Det er spilt inn i alt 6 filmer i serien om Bengtzon, med samme produsenter som sto bak Milleniumtriologien, Nobels testamente er første film ut.


Liza Marklund og Malin Crèpin. Foto: Jessica Ryan

Vel blåst
At Filmfest oslo har vært ambisiøse i både valg av program og gjester er det liten tvil om, men det er også grunnen til at festivalen kan regnes som en suksess. Vi i filmforumet gratulerer Filmfest Oslo med en vel blåst festival som har bydd på mange spennende opplevelser for Oslofolket, ung som gammel. 

Foto: Jessica Ryan
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse