Annonse

Filminfo og video

Into the white

Into the white

Karakter

5 
Det er 27 april og året er 1940. 2 verdenskrig raser, også over den norske fjellheimen hvor et tysk og et engelsk fly skyter hverandre ned. Tre tyske soldater og to britiske soldater overlever og befinner seg plutselig sammen i en jakthytte hvor de må kjempe sammen for å overleve. Dette betyr at de må legge fra seg krigen og sitt politiske ståsted utenfor hyttas vegger.

Filmen er basert på løytnant Horst Schopis sine opplevelser den dagen og han fulgte selv innspillingen nøye helt til han døde i august 2011. I filmen spilles Schopis av tyske Florian Lukas som regnes som en av Tysklands mest lovende skuespillere noe han beviser atter en gang at han fortjener i denne filmen. I rollen som den utpregede nazisten Josef Schwartz finner vi David Kross som blant annet har spilt i oscarvinneren The Reader sammen med Kate Winslet. Stig Henrik Hoff spiller siste tyskeren, den lavmælte Strunk og er faktisk helt rå i denne rollen.


Florian Lukas som Horst Schopis.

Til alle norske Harry Potter fans store glede har Rupert Grint rollen som Robert Smith, hvilket selvsagt også betydde at han dukket opp på verdenspremieren, og den norske premieren. Grint viste i  Into the white  at han kan mye mer enn å løpe fra onde trollmenn og slåss med overnaturlige vesen. Han har en varme og en tilstedeværelse som passer godt til karakteren.  I rollen som hans kaptein Davenport, finner vi briten Lachlan Nieboer som også er overbevisende selv om han virker noe tilgjort noen ganger. Men han skal spille en britisk overklasse kaptein, så kanskje ikke så rart at det virker litt stivt innimellom.

Dette er et sånn prosjekt som enten kan ka den veien høna sparker, eller bli en av de beste filmer som er laget. Fordi filmen stort sett utspiller seg i en hytte, så er det mye som er avhengig av skuespillerne. Er ikke relasjonene mellom dem troverdige, situasjonene naturlige og det finnes en sunn balanse mellom gode og vonde følelser, så faller det i fisk. Sånn er det heldigvis ikke her.


Rupert Grint har virkelig vist frem sitt potensiale i Into The white. 

Selv om plotet er satt til et begrenset område, er historien fascinerende å følge med på. Hvordan de symbolsk etterhvert kler av seg uniformene og blir noe mer enn bare soldater, de blir mennesker. Det vennskapet som former seg mellom dem etterhvert er vakkert  å se på. Spesielt siden man vet at de er fra forskjellige sider i en stor krig hvor partene sto ganske steilt opp mot hverandre. Næss har lykkes i å få frem menneskene som kjempet krigen, og de tanker og dilemma de hadde når de gjennomførte sine ordre. Ordre som kanskje gikk på tvers av deres egen overbevisning.

Noen av disse guttene er hardere å knekke enn andre, men sånn bør det også være. De har alle sine utfordringer og på ei hytte i den norske villmarken nytter det lite hva man har lært om fienden, når det er fienden som styrer matbeholdningen. Den spente stemningen som er mellom de to sidene blir stadig redusert gjennom små humoristiske øyeblikk som får deg til å dra på smilebåndet.

Det er ingen tvil om at Petter Næss er en av Norges største filmskapere og kommer til å utfordre det norske kinopublikumet videre gjennom interessante karakterer og fascinerende historier. Into the white er lekent gjennomført og du lar deg rive med inn i historien. Innimellom slagene i hytta er det lagt inn spektakulære scener fra den vilde, vakre, norske naturen som legger en vakker, hvit ramme rundt gjengen i jakthytta. Næss har laget en inspirerende film om hvilke kvaliteter som kan finnes i mennesket om man stripper dem fra alt samfunnet har pålagt dem. 


Petter Næss og Florian Lukas på verdenspremieren av Into the white. Dette var avslutningsfilmen på Filmfest Oslo. Foto: Jessica Ryan
Foto: Scanbox
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse