Annonse
Hamilton - I nasjonens tjeneste

Karakter

4 
Carl Gustav Gilbert Hamilton har trent med de hardeste av de harde: Navy Seals i USA. Han er den svenske etteretningstjenestens gullgutt og har fått x antall medaljer for sine handlinger i forsvarets tjeneste. Men karrieren har sin pris, og når vi nå møter Hamilton er det et spørsmål han har begynt å stille seg: Er det virkelig verdt det?

Karakteren Hamilton er skapt av Jan Guillou og det har allerede vært laget andre filmer om Hamilton, med blant annet Petter Stormare i rollen som Hamilton. Denne gangen er det Mikael Persbrandt som har den store æren. I andre roller finner vi Pernilla August, Kevin McNally og Jason Flemyng.

Premieren av filmen ble holdt under Filmfest Oslo og der var regissør Kathrine Windfeld til stede og presenterte filmen. Det er en stor glede å se at det finnes kvinnelige regissører som kan klare å slå til, selv med et så kjølig og macho actiondrama som Hamilton. Hun har lykkes i være å være kompromissløs og brutal i sin fremstilling av Hamiltons hverdag både ute på oppdrag og hjemme i Sverige. Best av alt det er gjort fullstendig blottet for sentimentalitet. At det er kvinnelig regissør er nok også grunnen til at de kvinnelige karakterene er skikkelig kickass.Filmatisk sett er filmen en miks av eksotiske omgivelser med heavy actionsekvenser, og nære og intime scener som representerer Hamiltons konflikt mellom jobb og vanlig liv. En balanse som er lekkert gjennomført og gir Hamilton karakteren flere dimensjoner. Mikael Persbrandt er et stenansikt, og det kommer han til gode i rollen som Hamilton. Han tolker rollen helt greit, selv om man nok savner litt mer følelse i karakteren. Enten det er fortvilelse over egne handlinger eller sorgen over de nære som han mister, så skal det mer til en ett ansiktsutrykk for å vise hvordan det føles. Samtidig skjønner man at regissøren og Persbrandt har tatt valgene de har tatt, fordi dette tydeliggjør veldig den kulden og umenneskligheten som Hamilton liksom skal ta et lite oppgjør med. Men for å for å tydeligjøre den indre konflikten må man også vise mer av den siste mennesklighet som finnes i Hamilton, noe som undertegnede følte manglet.

Alt i alt er dette en utrolig spennende thriller/action film som igjen viser den gode trenden svensk film er inne i. Det er bruk av internasjonale skuespillere og  det er brukt locations i midtøsten og Afrika. Det er ikke spart på noe når det gjelder kuler og krutt, så actionsekvensene er like rene som de er brutale. Slåsskamper er godt koreograferte og ser faktisk relativt realistiske ut selv om et vanlig dødelig menneske nok ville ha ligget strekk ut etter første slag. Men Hamilton er umennesklig, han er en drapsmaskin og et stenansikt, så at han overlever det meste er ikke noe sjokk.  Nå gjenstår det bare å se om Persbrandt igjen vil ta på seg Hamiltons uniform og gi både karakteren og han selv som skuespiller mer dybde.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse