Annonse
Den norske filmen har allerede fått stor oppmerksomhet både her til lands og ute i den store verden. Oppmerksomheten har nok kommet mye takket være Harry Potter-skuespilleren Rupert Grint, som spiller en av hovedrollene.
Men det er ikke bare Grint som spiller en viktig rolle i filmen. Den erkenorske akevitten får nå også muligheten til å vise seg frem for et internasjonalt publikum.


 
- Dette  gir en kjempemulighet for at flere der ute i verden får øynene opp for akevitten, sier Halvor Heuch, destillatør hos Arcus og Norges fremste akevittekspert.
 
- Gratis drahjelp
Han har i flere år jobbet med å løfte den norske nasjonaldrikken ut i verden, og opp på linje med cognac og whisky. Akevitten kommer inn i filmen på et tidspunkt hvor alt ser håpløst ut. Og den blir godt lagt merke til. Flere filmanmeldere har understreket at akevitt-scenen er med på å utgjøre et viktig vendepunkt.
 
- Nå har jeg virkelig fått gratis drahjelp, sier han.
 
Akevitten viktig i krigstid
Heuch forteller at det var rekvisitøren i filmen som kontaktet dem for å få tilgang til noen flasker akevitt, slik de så ut i krigens dager. Og han var ikke vond å be.  På Arcus sitt lager fant han noen flasker med Linie Aquavit, Fiin gammel Reserve fra 1943 som ble brukt til innspillingen.
 
- Akevitten hadde en spesiell rolle under krigen. Vi kan vel si det sånn at den var motstandsfolkenes viktigste drivstoff, sier han.
Filmen har fått god mottakelse ute i verden. Den er nå solgt til totalt 25 land, inkludert alle de store landene i Europa – som Tyskland og England.
 
Her til lands har filmen gått på kinoer landet over i godt over en uke – og publikum har ikke latt vente på seg. Til nå har nærmere 30.000 sett filmen.
Fakta om filmen:
·         Into the White er inspirert av en sann historie. Høyt over den norske fjellheimen skyter et engelsk og et tysk fly hverandre ned etter en voldsom kamp 27. april i 1940. Tre tyske og to engelske piloter overlever nødlandingen og søker tilfeldigvis ly i samme fangsthytte. Selv om krigen har gjort dem til fiender må de samarbeide om de skal overleve på den isolerte hytta på vinterfjellet.
·         Akevitten kommer inn i filmen på et tidspunkt hvor alle hovedrolleinnehaverne fryser og sulter. For å få ved må de rive opp plankegulvet, og under plankene finner de til sin store overraskelse en kasse med matvarer og flere flasker akevitt.
·         Regi: Petter Næss . Skuespillere: Rupert GrintStig Henrik HoffDavid KrossFlorian LukasLachlan NieboerKim HaugenKnut JonerSondre Krogtoft LarsenMorten Faldaas
 
Visste du at:
·         Akevitt var patriotene og motstandsfolkets drikk under krigen – spesielt gjaldt dette Løiten-akevitten.
·         Det var ikke mulig å opprettholde full produksjon av akevitt under krigen. Produksjon av Simers og Opland ble etterhvert stoppet, først og fremst på grunn av problemer med å importere krydder, og da spesielt karve.
·         Til tross for at Løiten-produksjonen krevde mye karve, var det uaktuelt å stoppe produksjonen. I de patriotiske tidene trengte man den urnorske Løiten-akevitten.
·         Skuespillerne fikk til sin store overraskelse autentisk vare i flaskene, og ifølge Stig Henrik Hoff skal det ha blitt litt av en fest etter at scenen var innspilt.
 
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse