Annonse

Filminfo og video

Game of Thrones

Game of Thrones - sesong 1

Karakter

6 
Game of Thrones har tatt nesten alle med stormskritt siden den første gang dukket opp på fjernsynet i fjor.
 
Serien er basert på den første boken ”Game of Thrones” i George R.R. Martins serie ”A Song of Ice and Fire” og foregår i det oppdiktede kontigentet Westeros. Serien tar for det meste av seg de fire familiene Stark, Baratheon, Lannister og Targaryen. Disse familiene kjemper om muligheten til å herske over de sju kongeriker. Rikene blir for øyeblikket styrt av Robert Baratheon (Mark Addy) og hans dronning Cersei Lannister (Lena Headey). Men Lannister-familien ønsker mer makt, og lar ingen ting gå til spille for å klare nettopp dette. Ned Stark (Sean Bean) er overhode for familien i nord og ønsker egentlig å være der, men blir dratt inn i maktkampen da kong Robert ønsker seg ham som sin høyre hånd. På den andre siden av havet sitter Viserys Targaryen (Harry Lloyd) irritert etter hans familie ble frarøvet tronen mange år tidligere. Han har nå lovet bort sin søster Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) bort til krigerkongen Khal Drogo (Jason Momoa) for å få deres hjelp til å få kongeriket tilbake.
 
Jeg hadde aldri tidligere hørt om bokserien til George R.R. Martin, og var litt skeptisk til hva dette var når jeg først fikk høre om serien for et halvt års tid tilbake. Jeg utsatte det å se på den, trodde egentlig ikke dette var en serie jeg kom til å bli særlig fascinert av. Først og fremst trodde jeg dette var en rip-off av Ringenes Herre. Men så dukket det opp flere trailere, og jeg begynte å lese mer og mer om serien, og plutselig økte interessen betraktelig. Og da jeg fikk muligheten til å anmelde serien var jeg ikke vanskelig å be. Jeg la første plate i spilleren og ga meg ikke før klokken var sent på natt og jeg hadde sett de første fire episodene. Motvillig måtte jeg skru av, for jeg ville rett og slett bare ha mer. Neste kveld satte jeg meg ned igjen og fikk se ytterligere tre episoder. Tiden fløy unna, og hadde ikke arbeid ventet dagen etter hadde jeg mest sannsynlig sittet gjennom natten for å se på.


 
Det er ikke særlig overraskende at dette er en HBO produksjon, det merker jeg ikke bare på kvaliteten av det som produseres, men også de detaljerte blod og sex-scenene som er diktet i boken (dog skal vi tro produsentene måtte de holde tilbake en del fra det som stod i bøkene). Historien er helt fantastisk og sirkler innom flere forskjellige sjangere. Her er det litt grøsser (spesielt i starten av filmen når vinterskapningene dukker opp), vi har action, krim, spenning, thriller, drama og selvfølgelig litt romantikk opp i det hele. Mange av karakterene kan kanskje påstås å være til tider veldig stereotypiske, som den ”onde” dronningen, ”guttejenta” Arya, byråkraten Petyr Baelish som alltid er på den siden som ”leder”, og for ikke å glemme familiens ”sorte får”, bastarden Jon Snow.
 
I tillegg til å være en fantastisk godt produsert serie, må det selvfølgelig trekkes frem at serien ikke hadde vært noen steder uten innsatsen som skuespillerne legger til grunn. Det er lenge siden jeg har sett et ensemble som er så godt sammensatt og som spiller så fantastisk godt i sine roller. Man føler med de forskjellige rollene, om det skulle være sorg for de sørgende, hat mot de slemme eller juble med de ”gode”. Den som imponerer med aller mest er Maisie Williams som spiller rollen som Arya Stark. Til å være en debutant innen yrket har hun en fantastisk tilstedeværende og stjeler ofte all oppmerksomheten i de scenene hun er med i. Imponert er jeg også over Peter Dinklage som spiller Tyrion Lannister. Jeg har sett flere filmer med Dinklage og vet han er en veldig god skuespiller (se for eksempel filmen The Station Agent), men her får han virkelig vist en ny side av seg selv. Ikke overrasket over at Dinklage stakk av med både Golden Globe og Emmy for sin tolkning av det litt utstøtte medlemmet av Lannister-familien.
 
Video
Som i selve filmen er det ikke mye å klage over på det som blir kastet mot oss fra tv-skjermen. Med 1080p og en ratio på 1.78:1 blir vi trollbundet av et landskap hvis minste detalj lett skiller seg ut på lerretet. Du kan nesten telle antall skjeggstubber i det furete ansiktet til Ned Stark (Sean Bean). Fargene gjenspeiler situasjonen perfekt. Det grå/mørke landskapet i Winterfell, det blå/hvite landskapet ved muren i nord, de lette gule/oransje fargene i King’s Landing, og de sterke fargekontrastene hos Targaryen og Khal Drogo på den andre siden av havet. Man kan sitte og lete etter feil i bildet, men da skal man sitte en stund. Filmen er produsert med digitale kameraer og overgangen er perfekt. De mørke tonene er uten støy og gjengis perfekt på skjermen.


 
Lyd
Her finner jeg heller ingen ting å sette fingeren på. Med DTS Master Audio 5.1 får man et fantastisk lydbilde som komplementerer det vakre bildet. Alle fem kanaler blir aktivt brukt gjennom alle episodene om det så skal være actionfylte scener, feststemte scener eller rolige scener på gårdstunet, så har man hele tiden lyder rundt seg, slik at man nesten kan lukke øynene og føle at man sitter midt i sentrum av handlingene. Dialogen er allikevel krystallklar og har ingen problemer med å få med seg det som blir sagt.
 
Konklusjon
Dette er utvilsomt den beste produksjonen av en tv-serie jeg har sett siden Band of Brothers, det også en HBO-serie. Denne gir deg alt, og passer for personer i alle aldre uansett hvilken genre man skulle like. Det er i hvert fall lite tvil om at dette vil være årets beste kjøp.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse