Annonse

Filminfo og video

Forsvunnet

Forsvunnet

Karakter

5 
Livet til Malin er ikke alltid lett, og etter en røff tid preget av det avisene kaller en familietragedie velger hun å flytte langt nord i Sverige. Hun legger derfor ut på en lang kjøretur som utvikler seg til å bli ganske ubehagelig etterhvert som hun nærmer seg målet. Plutselig befinner hun seg innesperret i en kjeller, hvor det har vært flere før henne. Vil hun klare å komme seg unna?

Det er ingen tvil om at dette manuset er godt gjennomtenkt og ikke minst lett å føre til lerretet. Det er en sakte, krypende spenning som følger deg gjennom hele filmen, og det legges hele tiden opp til at du skal lure på hvem Malin faktisk kan stole på og ikke. Selvfølgelig er det jo en del ganger man blir sittende å tenke at hun er usedvanlig dum på grunn av enkelte ting hun gjør, men det er lett for oss å si. Vi er nemlig ikke i hennes situasjon.

 Malin som karakter er spennende og dynamisk. Hun er en dame som er preget av sine arr, som tillater seg å være sårbar, men allikevel er drevet av en ekstrem selvoppholdelsesdrift. Sofia Ledarp er utrolig dyktig i rollen som Malin, en rolle som krever mye både fysisk og psykisk. Redselen hun får frem virker ekte og det gjør filmen desto mer ubehagelig.

Når lille Ledarp står opp imot giganten Kjell Bergqvist som spiller rollen som Kenneth får du en kontrast som virkelig understreker situasjonen som Malin er i. I rollen som Stefan møter vi Björn Kjellman som ser akkurat passe slesk ut til at du lurer på hvem han er og hvorfor. En god rolleprestasjon også fra han. Det er tøft for 3 skuespillere å børe en hel film alene på denne måten, men de klarer det utrolig bra og deres prestasjoner blir komplimentert av den vakre svenske naturen.

Scenografien er godt gjennomført og lager en god ramme som virkelig understreker ensomheten og frustrasjonen til Malin. Lyssettingen er flott gjennomført og ved hjelp av enkle virkemidler som store lommelykter får man helt rå lyssetting som gjør sitt for stemningen i filmen.

Dette er et stykke kvalitetsarbeid fra regissørene Mattias Olsson og Henrik JP Åkesson. Mattias Olsson har også skrevet manuset, så han har fulgt filmen gjennom store deler av prosessen, noe som nok er årsaken til at den er så gjennomført. Det eneste man savner litt av er å få vite mer om motivasjonen til Kenneth. Det er ikke noen fullverdig profil av han. Men samtidig bidrar dette også noe til spenningen i filmen.

En av de bedre svenske thrillere på markedet nå. Rett og slett imponerende.

Foto: Walt Disney
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse