Annonse
”Nitimemordet” er opprinnelig en liten krimserie som gikk på NRK i 1976. Serien omhandler politietterforskerne Helmer & Sigurdson, og ”Nitimemordet” var første serien med disse to i hovedrollene. Nå har denne NRK-produseringen på tre episoder blitt nyutgitt på DVD.
 
Krimserien starter med at vi får se banksjef Hugo Oswald på vei til NRKs trofaste radioprogram ”Nitimen”, hvor han skal snakke om valutaer, reisesjekker og lignende. Etter noen spørsmål på direkte radio, kollapser Oswald og dør på direkten. Det er slik vi får møte Helmer (Alf Nordvang) og Sigudson (Anders Hatlo). De skal prøve å løse denne kriminalgåten, og får hjelp av Oswalds pensjonerte nabo, Brockman, i etterforskningen.
 
Det første vi møter i denne krimserien er en signalgul typografi. Den unge Anders Hatlo imponerer med en av de beste skuespillerprestasjonene i ”Nitimemordet”, og det er en klar eim av nostalgi som ligger over hele serien. I mange tilfeller benyttes ”De” framfor ”du”, og alt bærer rett og slett stort preg av at serien ble produsert på 70-tallet.
 
Selve historiens oppbygging er god, men gåten som skal drive det hele er ikke av de beste. Spenningen fra episode til episode er heller ikke på topp, og jeg synes ikke denne filmen har tålt tiden så godt. Om de andre seriene om Helmer & Sigurdson også vil bli relansert på DVD om ikke så altfor lang tid, vet jeg ikke. Hvis man ser det hele i et historisk perspektiv for norsk film, kan ikke ”Nitimemordet” anses som noe annet enn viktig. Det blir kalt Norges første TV-krim, og har blitt en kultklassiker.
 
Tross mye viktighet og historikk, klarer jeg ikke helt å se denne i dagens samfunn, og jeg blir ikke fanget nok av historien til å kunne anbefale den på det varmeste. Men det er en klassiker, og på sett og vis en ministudie av norsk films utvikling.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse