Annonse

Filminfo og video

Gods and Generals

Gods and Generals

Karakter

4 
Filmen er basert på novellen ved samme navn skrevet av Jeffrey Shaara. Den er en prequel til filmen Gettysburg basert på boken The Killer Angels skrevet av Jeffrey Shaaras far Michael Shaara. Regissør Ronald F. Maxwell regisserte Gettysburg i 1993 og tok også fatt på Gods and Generals ti år senere.

Vi tar turen tilbake til den spede begynnelsen av borgerkrigen i USA og vi følger Thomas ”Stonewall” Jackson(Stephen Lang) frem til midten av krigen. Stonewall var kjent for sitt jernansikt, sin brillians i krigføring og ikke minst sin eksentriske væremåte. I løpet av filmens 6 timer får vi et innlikk i hans profesjonelle liv gjennom visualisering av blant annet slagene ved Fredricksburg og Chancellorsville. Noen blikk inn i hans møter med en liten pike viser også hvilket menneske han var og at gudfryktighet og  vennskap  var viktig for han.

Gods and Generals skårer høyt på troverdigheten når det kommer til både kostymer og selve scenografien. Slagene er iscenesatt uten for mye drama, men med rene og røffe bilder som tar tak i en hard hverdag under borgerkrigen i USA.

Maxwell har satt sammen et stjernelag av skuespillere som leverer gode prestasjoner over hele linja.  Historiske drama som dette kan ofte bli for overdådige, for ekstravagante og for stilistiske i dialogene. Dette gjelder ikke Gods and Generals. Språket er tilpasset tiden, men dialogene leveres naturlig og med kroppspråk og mimikk som passer til. Spesielt verdt å nevnde er Robert Duvall som spiller rollen som general Robert E. Lee.

Dette er en uhorvelig lang film, men det er forståelig med tanke på temaet. Den har nok karakterutvikling og nok mennesklighet over seg til at det blir interessant å følge selv om det er en del røffe scener. Man kan på mange måter si at dette her er mannfolkas ”Nord og Sør”.  Så har man en interesse for borgerkrigen i USA og ikke orker å sette seg ned å lese alle bøker som er skrevet om temaet for å sette seg inn i det, kan dette være en god start.  Den gir et godt innblikk i konflikten, politikken og ikke minst menneskene som var involvert. Det største minuset er lengden. 6 timer er desverre for langt uansett hvordan man snur og vrenger på det.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse