Annonse

Filminfo og video

In Treatment - sesong 3

In Treatment - sesong 3

Karakter

5 
I tredje sesong av In Treatment møter vi Paul Weston (Gabriel Byrne), psykologiens egen Dr. House, der vi sa farvel sist. Skilt og boende alene i en leilighet i New York, hvor han også har psykologpraksisen sin. I siste episode av sesong 2 brøt han også med sin psykolog og tidligere lærer og veileder, Gina Toll. I denne sesongen får vi oppleve hvordan han bygger opp en relasjon med en ny psykolog, samt hans interaksjon og behandling av tre nye pasienter. Både relasjonene med pasientene og med den nye psykologen viser han skjulte sider ved seg selv, og får han til å møte seg selv i døren.

In Treament er en acquired taste, denne typen serier er ikke for alle. Det er rett og slett ikke alle som gidder å sitte og se på mellom 20 og 25 min med dyptgående dialog mellom psykiater og pasient. Og for at det skal virke troverdig, må det ligge god kunnskap om både denne typen skriving og prosessene som foregår bak psykologens lukkede dører. Her har skaperne gjort en formidabel jobb. Dialogen viser en forståelse av konseptet empati uten å bli klissete og flaut. Det tys sjelden til klisjeer, og handlingen viser både Weston og pasientene som mangefasetterte og komplekse, som jo mennesker ofte er. Formatet med en pasienttime for hver episode er kreativt og nyskapende. I denne sesongen er det kuttet ned til tre pasienter i stedet for det vanlige fire, pluss Pauls egen time hos psykolog. Dette gjør at det blir en mindre episode mellom hver gang vi møter pasientene, og slik sett kan denne sesongen oppleves noe mer intens enn de andre.

Hvis man ikke hadde visst at In Treatment er basert på den israelske serien Betipul, ville man trodd at serien var spesialskrevet til Gabriel Byrne som har hovedrollen som psykolog Paul Weston. Slik formatet i In Treatment er bygd opp kreves det stor evne til å gå dypt inn i karakteren og formidle dialogen med troverdighet. Byrne har vist seg som en formidabel karakterskuespiller gjennom In Treatment. Han klarer å formidle de psykologiske mekanismene som foregår både inne i Weston og mellom Weston og pasientene at skillene mellom skuespilleren Byrne og karakteren Paul nærmest forsvinner. Særlig kommer dette til uttrykk i episodene der han selv går i terapi.

I denne sesongen er det Irrfan Khan, Debra Winger og Dane DeHaan som har rollene som Pauls pasienter Sunil, Frances og Jessie. Hver pasient speiler noe i Pauls eget liv. Her er det særlig Khan som utmerker seg. Sunils historie tar opp viktige spenninger i møtet mellom to kulturer, men også mellom to menn som prøver å møte hverandre på likeverdig basis. Khan tolker dette med masse humor, men også med en innsikt som treffer. Timene både med Sunil, de andre pasientene og egen psykolog sier også noe viktig om terapi som konsept. Er relasjonene i et terapirom ekte? Har selvrefleksjon som foregår i terapien noen betydning for det «virkelige» liv?

Med få unntak kan man generelt si at HBO ikke lager dårlig TV. Og dette stemmer også for In Treatment. I følge produsenten er dette siste sesong av serien i nåværende format. Det skal vurderes om den dukker opp igjen i ny bekledning, men foreløpig ser det ut til at dette vil være det siste vi ser til Paul Weston og hans pasienter på en god stund. Serien hadde med fordel tålt minst en sesong til i nåværende format. Men et nytt format kan være en god idé da denne sesongfinalen på mange måter viser et avsluttende kapitel for Paul, men også åpnet nye dører for forandring og vekst. Jeg sitter i alle fall klar hvis produsentene bestemmer seg for å lage flere sesonger. Fingers crossed!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse