Annonse

Filminfo og video

The Avengers

The Avengers

Karakter

5 
Verden befinner seg i krisemodus og Nick Fury som er direktør for det internasjonale fredsbevarende byrået S.H.I.E.L.D ser seg nødt til å ta noen ganske heavy avgjørelser. En av dem er å aktivere en gjeng superhelter for å kunne slå fienden.

Bruce Banner som også er kjent som den grønne kjempen Hulk, har rømt til en by i India for å unngå stressende situasjoner. Iron Man Tony Stark lever det glade liv i New York hvor han har fått på plass et svært nymotens bygg med sitt navn på og er rett så nøgd med livet. Thor på sin side har hatt sitt å stri med hjemme hvor han har prøvd å rydde opp i broren Loke sitt rot.  The black widow Natasha Romanoff styrer på med sitt og samme gjør Hawkeye. Captain America på sin side går løs på samtlige sandsekker og blir nesten litt lykkelig når han får en faktisk fiende å slåss mot.I registolen sitter Joss Whedon som nærmest har fått kultstatus i scifi og fantasymiljøet  etter sitt arbeide med tv-seriene Buffy the vampireslayer, Angel og Firefly. Han har også skrevet manuset  sammen med Zak Penn, basert på Stan Lee og Jack Kirby sin tegneserie. Dette blir spesielt tydelig i dialoger og de humoristiske kommentarene som dukker opp med jevne mellomrom. For de av oss som har fulgt Whedons arbeide nesten slavisk er det godt å se at han er sann mot seg selv og ikke minst materialet han jobber med. Så er da spørsmålet hvilke av karakterene man liker best og hvilke av skuespillerne man føler klarer levere replikkene på den mest slagkraftige måten.

For undertegnedes vedkommende har aldri filmene om Iron Man, Hulken eller Captain America gjort særlig inntrykk. Disse karakterende er helt greie i Avengers, men det er ikke til å stikke under en stol at Robert Downey JR høres lik ut både som Iron Man og Sherlock Holmes. Overdådig, fløsete og litt tørre replikker som er litt kjedelige å følge med på. Den som derimot har tendenser til å være relativt morsom til tider er Thor som spilles av Chris Hemsworth, han kan man ikke annet enn å like. Det er forøvrig filmen om Thor som så langt har vært høyest på lista over favoritt superheltfilmer.Den karakteren som egentlig gjør mest inntrykk og som er genialt castet er rollen som Loke, som spilles av Tom Hiddleston. Han ser sleip og glatt ut, og han har noe over seg som gjør at han bare er en ekkel fyr som du allikevel syns litt synd på fordi han er noe feig og stakkarslig selv med sin ekstreme narsisissme og stormannsgalskap.Man kan ikke komme forbi det faktum at kostymeog sminke folka har også gjort geniale jobber , ikke bare i henhold til Loke, men også resten av gjengen.

Foruten Chris Hemsworth,Tom Hiddleston og Robert Downey Jr har Whedon klart å kapre store navn som Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Stellan Skarsgaard og Samuel L.Jackson. Paul Bettany har stemmen som Jarvis og Gwyneth Palthrow har rollen som Pepper Potts, dama til Tony Stark.
Dette her er actioneventyr på sitt absolutt beste. Det skal godt gjøres å få så mange sterke karakterer på et lerret til å skinne, men stort sett har de klart det veldig bra. Det er noen historier som ikke følges godt nok opp, deriblant historiene om Hawkeye og Black widow. Men med så mange sterke karakterer må noen stå litt i bakgrunnen.


Cobie Smulders som de fleste kjenner fra How I met your mother bak spakene på romskipet.

Actionsekvensene i seg selv er godt koreograferte og akkurat når du tenker at Hawkeye ser ut til å ha en evigvarende bunke piler, så går han faktisk tom. Sånne små ting er litt herlige å se fordi det gir litt mer realisme inn i det, selv om det tross alt er eventyr. Ingenting er mer irriterende i sånne filmer en pistoler som aldri går tomme for kuler, evigvarende supply av piler og folk som aldri dauer av ting som ville ha tatt kverken på hvem som helst. Men noe av filmens absolutt største styrke er spesialeffektene som er av en helt annen verden.

Scenografien er typisk Joss Whedon og med en enorm styring på detaljene i omgivelsene til heltene både i lufta og på jorda. Whedon har ikke overlatt særlig mye til tilfeldighetene i denne produksjonen og det viser på alle plan. Han leverer et fullt ut bra produkt fra casting til detaljer på romskip og det er sykt herlig å se. Han viser her at han virkelig hører til blant Hollywoods regissører og det blir veldig spennende å se hva mer som kommer fra den kanten etterhvert.

Med andre ord er det vanskelig for undertegnede å styre sin begeistring for dette herlige actioneventyret med alt det innebærer. Man blir sugd inn i en verden hvor det gode er godt og det onde er ondt, alt er sort hvitt, og ikke så komplisert som ting er ute i den virkelige verden. Det er rett og slett bare småplukk som gjør at det her ikke blir helt topp karakter. 
Foto: Walt Disney
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse